Bosna i Hercegovina     | 02.07.2020. 15:03 |

UNHCR-ova Klinika izbjegličkog prava za studente prava Univerziteta u Bihaću

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 2. jula (FENA) - Deset studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću završilo je UNHCR-ovu Kliniku izbjegličkog prava  - tečaja oblikovanog u svrhu podizanja svjesnosti i razumijevanja prava i položaja tražitelja azila, izbjeglica i osoba bez državljanstva, koju je u junu ove godine organizirao ured UNHCR-a u Bihaću i Udruženje Vaša prava BiH u suradnji s Pravnim fakultetom iz Bihaća.

Kako je kazao dekan Pravog fakulteta u Bihaću Suad Hamzabegović, značaj kliničkog obrazovanja studenata prava na Pravnom fakultetu u Bihaću prepoznat je gotovo od osnivanja Fakulteta.

- Uvijek nastojimo najaktualnije teme praktično približiti našim studentima. Trenutno je to i izbjegličko pravo, naročito u kontekstu migrantsko-izbjegličke situacije u Unsko-sanskom kantonu, ali i globalno - rekao je.

Kao dekan Pravnog fakulteta ponosan je, kaže, na studente koji su pohađali tu kliniku i pokazali spremnost da se uključe u tako značajne praktične aktivnosti, koje im osiguravaju značajne polazne osnove za usavršavanje u toj oblasti.

Na ceremoniji dodjele uvjerenja o završetku tog tečaja voditeljica Ureda UNHCR-a u Bihaću te jedna od predavačica Marcela Rodriguez-Farrelly ponovila je da je ta klinika omogućila mladima USK, budućim pravnicima, da se informiraju o oblasti prava koja uvelike doprinosi razvoju društva, te direktno utječe na sudbine ljudi koji su u potrebi za sigurnosti.

Tokom šestodnevne online klinike, studenti su mogli steći znanja o međunarodnom izbjegličkom pravu, pravnoj stečevini Europske unije u oblasti azila, bh. sustavu azila i problemu apatridije.

Cilj Klinike izbjegličkog prava je, po riječima izvršnog direktora Udruženja Vaša prava BiH Emira Prcanovića, prije svega, prikazati studentima kako u praksi funkcionira sistem izbjegličke zaštite u BiH.

- Koraci od podnošenja zahtjeva za azil, ocjene osnovanosti tog zahtjeva, te u konačnici dodjele izbjegličkog statusa ili supsidijarne zaštite. U konačnici cilj je omogućiti najuspješnijim polaznicima klinike nadgradnju znanja kroz praktični rad u Udruženju Vaša prava BiH na aktivnostima koje se realiziraju s UNHCR-om u BiH - istakao je, saopćeno je iz UNHCR-a.

Klinika izbjegličkog prava je nastavak dugogodišnje prakse UNHCR-a s ciljem informiranja studenta prava širom BiH o širim teoretskim postavkama iz izbjegličkog prava, te rješenjima i procesima koji se u praksi dešavaju u sustavu azila. To je prva, u nizu od četiri klinike, koje bi trebalo da budu održane do kraja ove godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

BiH se svrstava u sami vrh zemalja koje su skoro iskorijenile apatridiju

UNHCR: Nastavak američke pomoći od vitalnog značaja za povratak izbjeglica u Ukrajinu

Deset termina koji su se najviše koristili u 2023.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu