Bosna i Hercegovina     | 02.07.2020. 16:43 |

Zatražena reakcija FUZIP-a u slučaju otpada u Bosanskom Grahovu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Federalno ministarstvo okoliša i turizma objavilo je da je u skladu sa svojim nadležnostima izdalo dozvolu za uvoz neopasnog otpada, nakon što je objavljena informacija da je kompanija Krom reciklaža d.o.o. Drvar odložila otpad u krugu bivše firme Borac u Bosanskom Grahovu.

Iz te institucije navode da je operater Krom reciklaža d.o.o. Drvar bio obavezan da neopasni otpad, odnosno sirovinu, odveze u kompaniju u kojoj bi odmah bila reciklirana, odnosno proizvedena sirovina ili gotov proizvod koji će biti plasiran na domaće ili inozemno tržište.

Ta kompanija je, u procesu dobivanja dozvole, dostavila kompletnu dokumentaciju koja je propisana zakonom i uključuje potpisanu i ovjerenu izjavu da će uvezeni otpad biti korišten za reciklažu, te da neće biti odlagan nigdje na području Federacije BiH.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma napominju da je Kanton 10 kompaniji Krom reciklaža d.o.o. Drvar izdao dozvolu za upravljanje otpadom, te da su nadležno kantonalno ministarstvo i inspekcija dužni da vrše kontrolu odlaganja otpada.

Resorno ministarstvo je odmah po saznanju iz medija obavijestilo Federalnu upravu za inspekcijske poslove i zatražilo da hitno reagira i utvrdi da li je riječ o opasnom ili neopasnom otpadu, te da li je otpad lagerovan u skladu sa zakonom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo