Bosna i Hercegovina     | 03.07.2020. 12:48 |

Goraždanski planinari organizuju prvi pohod Goražde-Memorijalna šuma 8372

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 3. jula (FENA) - Planinarski klub "Goražde – Maglić“ ove godine neće biti dio Marša mira "Nezuk-Potočari“ iz razloga što je organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici donio odluku da, zbog epidemiološke situacije, ograniči broj učesnika.

Iako je pandemija koronavirusa prekinula kontinuitet učešća ovog goraždanskog kluba u Maršu mira, ona ih, kažu, neće spriječiti da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Predsjednik PK "Goražde - Maglić" Zajko Šovšić ističe da će 11. jula biti organizovan prvi pohod Goražde-"Memorijalna šuma-Srebrenica 8372“

- Članovi planinarskog kluba došli su na ideju da organiziramo prvi pohod na dionici Goražde -Posestra, gdje je u znak sjećanja na žrtve genocida izgrađen kompleks 'Memorijalna šuma –Srebrenica 8372'. Drago nam je da ćemo ipak biti u prilici na svoj, simboličan način odati počast žrtvama genocida u Srebrenici, uz poruku da se nikada i nikome to ne ponovi i ne zaboravi - ističe Šovšić.

Jedan od inicijatora pohoda, član planinarskog kluba Fahrudin Hasović pojašnjava da će tokom pohoda biti odata počast i stradalim stanovnicima i braniocima Goražda.

- Mnogo je simbolike svemu tome jer pohod je 11. jula u dužini od 11 kilometara, koliko je memorijalna šuma udaljena od Goražda. Krenut ćemo do spomenika ubijenoj djeci Goražda kojoj ćemo odati počast, a potom i braniocima Goražda na centralnom spomen-obilježju, a onda nastavljamo prema memorijalnoj šumi koja je goraždanski simbol stradanja Srebrenice. Pripreme su već počele i pozivamo sve građane koji žele da nam se pridruže i da zajedno odamo počast nevinim žrtvama srebreničkog genocida – kazao je Hasović.

I članovi Atletskog kluba Goražde planiraju ove godine odati počast žrtvama Srebrenice organizacijom maratona mira Goražde - Žepa - Srebrenica, kao i goraždanski biciklisti. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo