Bosna i Hercegovina     | 06.07.2020. 12:12 |

HKD Napredak proslavio patron sjemenišne Crkve sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Svečanim euharistijskim slavljem, 5.jula ove godine proslavljen je patron sjemenišne Crkve sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu i nebeskih zaštitnika Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, zatim nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem i biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Ratkom Perićem.

U koncelebraciji bilo je 13 svećenika i veći broj sestara.

Svetu braću Ćirila i Metoda HKD Napredak je uzeo za zaštitnike Društva ponajprije zbog toga što njihova misija predstavljala izvanredan uzor za sve članove HKD Napredak.

Napretkovo svekoliko djelovanje, posebno na polju kulture, za cilj je oduvijek imalo graditi mostove između ljudi, naroda, kultura, povezujući time na konstruktivan način različite sfere ljudskog postojanja.

- Želja je bila ukazati na potrebu istinskog zbližavanja i ponovnog ujedinjenja Evrope od Atlantika do Urala te na izgradnju „zajedničkoga doma“ svih europskih naroda. Želja je to koja se danas, u vremenu svekolikih dezintegracijskih tendencija, nameće kao prijeko potrebna – saopćeno je iz HKD Napredak.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čestitka HKD Napredak povodom Ramazanskog bajrama

Središnja uprava HKD 'Napredak' donijela Odluku o osnivanju Kluba gospodarstvenika

Čestitka Središnje uprave HKD Napredak prigodom 32. obljetnice HVO-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'