Bosna i Hercegovina     | 06.07.2020. 16:43 |

Pri kraju pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Obavljene su gotovo sve pripreme za obilježavanja 25. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, a preostali su samo određeni tehnički organizacioni detalji - rečeno je danas u Sarajevu na pres-konferenciji nakon posljednje sjednice Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula će biti ukopano osam žrtava genocida.

Prema riječima predsjednika Odbora Hamdije Fejzića, zbog pandemije COVID-19 bilo je dosta dilema kako ove godine obilježiti 11. juli. Članovi su se suglasili da treba ispoštovati sve epidemiološke mjere i preporuke u zaštiti od koronavirusa kako manifestaciju poput ove ne bi zasjenila eventualna pojava novog klastera zaraze. Stoga je najavljeno više izmjena u odnosu na ranije godine.

Vjerskom dijelu će, istakao je, prisustvovati samo članovi porodica žrtava čiji posmrtni ostaci će biti ukopani.

Fejzić je apelovao da svi koji žele doprinijeti obilježavanju 25. godišnjice mogu to učiniti i mimo 11. jula, posjetom Memorijalnom centru.

- Odlučili smo napraviti komemoraciju u dva dijela, kako bi moglo prisustvovati dva puta po 50 osoba i moći će doći samo oni koji su dobili poziv i koji su potvrdili da će doći. Na vjerski dio programa doći će samo članovi porodica žrtava koje će biti ukopane - rekao je Fejzić.

Ovogodišnji, tradicionalni Marš mira bit će s manjim brojem učesnika nego prije i podijeljen u grupe, najavio je predsjednik pododbora za Marš mira Munir Habibović. Aktivnosti počinju sutrašnjim okupljanjem veterana 28. divizije u Nezuku. Planirano je da učesnici stignu u Potočare uveče, 10. jula.

Organizacioni odbor nije mogao saopćiti koliko će stvarno biti učesnika tog pohoda.

- Kada se prekosutra pojave u Nezuku, dobit će anketne obrasce i mjerit će im se tjelesna temperatura. Kolonu 'Marša mira' uvest će majke Srbrenice koje su najzaslužnije za Memorijalni centar i procesuiranje zločinaca - kazao je Habibović.

Predsjednik Organizacionog odbora Fejzić je na pres-konferenciji pozvao nadležne da učine sve kako bi oni koji su odgovorni za zločin u Srebrenici bili privedeni pravdi i kažnjeni na odgovarajući način.

Pogledajte http://fena.ba/video/4664

Preuzmite https://drive.google.com/drive/u/0/folders/160yP5KVAIXXwft2qeXPfLz9wmCFi4G_v

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo