Bosna i Hercegovina     | 07.07.2020. 09:29 |

Odlaganje medicinskog otpada u ZUKB „Dr. Irfan Ljubijankić“ uz protokol i sterilizaciju

FENA Emir Felic

SARAJEVO/BIHAĆ, 7. jula (FENA) - Referentica za upravljanje medicinskim otpadom u Zdravstvenoj ustanovi Kantonalna bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać  dipl.san.ing. Mirjana Ciganović ističe kako se odlaganju medicinskog otpada u toj zdravstvenoj ustanovi pridaje posebna pažnja u aktualnoj situaciji sa pandemijom koronavirusa i uz strogo poštivanje procedura.

- Kada govorimo o zbrinjavanju medicinskog otpada sa akcentom na zaštitnu opremu u vrijeme pandemije COVID-19 u ZU Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić „ Bihać možemo reći da se on zajedno sa ostalim infektivnim otpadom (kategorije 18 01 03*  i 18 01 01) odlaže u posebno označenu ambalažu - crvene vreće i metalne kontejnere sa znakom infektivnosti na mjestu nastanka - izjavila je Ciganović Feni.

Dodala je kako spremačice svakodnevno najmanje dva puta pripremljen i označen medicinski otpad dostavljaju radniku na bolničkoj deponiji gdje dalje taj otpad važe,  upisuje u protokol infektivnog otpada i priprema za sterilizaciju ( postupkom sterilizacije i usitnjavanja do neprepoznatljivosti u drobilici infektivni materijal pretvaramo u komunalni).

Ciganović također naglašava kako se sterilizacija takvog otpada vrši svakodnevno, a potom melje u drobilici i odlaže u komunalni otpad.

Od početka pandemije koronavirusa količina medicinskog otpada je u gotovo svim zdravstvenim ustanovama najmanje udvostručena u odnosu na period prije pojave tog virusa. Stručnjaci iz raznih oblasti i kompanije koje se bave ekološkim pitanjima ističu važnost odgovornog i sigurnog upravljanja tim materijalom.

Klinički otpad se uglavnom prikuplja posebno opremljenim vozilima i steriliše i drobi, nakon čega prestaje da bude opasan. On se i spaljuje, jer nije dozvoljena reciklaža.

Preporuka je i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kao i Radne grupe za upravljanje medicinskim otpadom, koja je pod okriljem Svjetske asocijacije za upravljanje otpadom (ISWA), da se sav otpad koji nastane na "COV" odjeljenima, smatra infektivnim.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Policija i inspekcija utvrđuju porijeklo medicinskog otpada kod Buškog jezera

WHO: Deseci hiljada tona dodatnog medicinskog otpada tokom pandemije koronavirusa

Istraživanja - U svakoj minuti u 2020. godini korišteno tri miliona maski

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta