Svijet     | 07.07.2020. 12:39 |

Američki izaslanik stigao u Južnu Koreju nakon što je Sjever odbio pregovore

FENA Internet

SEUL, 7. jula (FENA) - Američki izaslanik stigao je u utorak u Južnu Koreju u nastojanju da obnovi prekinute nuklearne pregovore sa Sjevernom Korejom, satima nakon što je iz ove autoritarne države objavljeno da nemaju namjeru pregovarati sa Sjedinjenim Državama i nakon što su poručili Južnoj Koreji da se "prestane miješati".

Zamjenik državnog sekretara Sjedinjenih Država Stephen Biegun, koji je vodio razgovore na radnom nivou sa Sjevernom Korejom, sletio je u američku vojnu bazu južno od Seula, javljaju mediji, a treba se sastati s južnokorejskim zvaničnicima u srijedu i četvrtak, javio je Reuters.

Ranije u utorak, Kwon Jong Gun, generalni direktor za američke poslove pri ministarstvu vanjskih poslova Sjeverne Koreje, optužio je Južnu Koreju da pogrešno tumači izjavu Sjeverne Koreje kojom odbacuje "neblagovremene glasine" o još jednom samitu između sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Sjeverna Koreja je u subotu saopćila da ne želi novi samit, nekoliko dana nakon što je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, koji se ponudio da posreduje između Kima i Trumpa, predložio da se dva čelnika ponovno sastanu prije američkih izbora u novembru.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana