Bosna i Hercegovina     | 07.07.2020. 13:57 |

Različito mišljenje poslanika o potrebi usvajanja budžeta po hitnom postupku

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Predstavnički dom  Parlamentarne skupštine BiH razmatra zahtjev Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po hitnom postupku.

Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg zakona o Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu na stranici 11 - Parlamentarna skupština BiH - Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na stranici 9., član 6. Zakona o Budžetu na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta, saopćeno je tada iz državnog Predsjedništva.

Prethodno je Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH 2020. godine, kojim su uvažene okolnosti izazvane pandemijom Covida 19.

Ministarstvo finansija i trezora je, uz prihvaćene korekcije, Nacrt budžeta dostavilo Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Budžet 2019. godine više za 30.000.000 KM ili tri posto. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807.552.931 KM i manje je za 18,2 miliona KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom rasprave o zahtjevu za hitni postupak, zamjenica Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZBiH) je kazala da ovo nije dobra praksa kod usvajanja, naročito ovakvih zakona.

Navela je da je za nju i njen klub u ovom trenutku neprihvatljivo da prijedlog proračuna razmatraju  po hitnom postupku.

- Smatram da za to nema nikakvih elemenata, na poseban način što su prekršene  odredbe Zakona o finansiranju institucija BiH, konkretno član 7. koji govori da Ministarstvo finansija i trezora, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo, mogu dati mišljenje o nacrtu proračuna Parlamentarne skupštine bez mogućnosti njegove izmjene, osim u slučaju kada je nacrt proračuna Parlamentarne skupštine u suprotnosti sa preuzetim obvezama o ograničenjima rashoda ili potrošnje prema zaključenim međunarodnim sporazumima, ili kada nacrt proračuna Parlamentarne skupštine dovodi do proračunske neravnoteže...- navela je Krišto.

Ona je pozvala poslanike da predloženi budžet razmatraju u redovnoj proceduri, a da skrate rokove, ali da ne prihvate hitnu proceduru.

Poslanik Zukan Helez (SDPBiH) je kazao da je sedmi mjesec tekuće godine, te da je potrošeno više od pola budžeta i onda se kaže da nema ni jedan argument da se prijedlog budžeta razmatra po hitnoj proceduri.

- Samo iz razloga, zato što pojedine političke stranke ne mogu da kontrolišu više Centralnu izbornu komisiju (CIK),  treba sve da propadne. Ako neko ne može da lažira izbore, da ukrade, treba da propadne ova država. Zar ne treba obrnuto da radimo, da stanemo 'ukraj' javašluku. Ovo je davno trebalo da bude po hitnoj proceduri - smatra Helez.

Kaže da „treba redovna procedura samo da ne bismo usvojili budžet gdje je planirano finansiranje izbora“.

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte  Dženan Đonlagić je kazao da smo, na žalost, već u drugoj polovini budžetske, odnosno fiskalne 2020. godine, a država i njene institucije se finansiraju prema odluci o privrenom finansiranju, što je ustavno i zakonski moguće, ali suštniski nije dobro.

Po njegovim riječima, itekako ima potrebe da državne institucije dobiju redovan budžet, po hitnom postupku.

- Postoji nekoliko opravdanih razloga zašto bi budžet trebalo razmatrati po hitnom  postupku. Suštinski razlog je što smo već potrošili pola budžetske godine i to je prvi razlog. Drugi razlog je stvaranje finansijskog  okvira državnoj instituciji koja je ovlaštena i zadužena za organizaciju i provođenje izbora, CIK-u BiH - naveo je Đonlagić.

Najavio je da će Klub DF-a podržati da se ovaj prijedlog zakona razmatra po hitnom postupku.

Zamjenica predsjedavajućeg Doma Borjana Krišto je kazala da „nikakva namjera nije, niti intencija, niti mene osobno, niti zastupnika iz HDZ-a BiH, da ne usvojimo proračun, ali da ga usvojimo po zakonskoj proceduri“.

Poslanik Jasmin Emrić (A-SDA) smatra da nije dobra praksa da se budžet institucija BiH usvaja po hitnom postupku.

- Ne znam zašto se Predsjedništvo opredijelilo za hitni postupak - kazao je Emrić, postavljajući pitanje kako će, ako se usvoji hitni postupak, poslanici ulagati amandmane.

On ističe da je vrlo negativno to da poslanici ne mogu uopće  sudjelovati u postupku donošenje budžeta. Dodaje da su poslanici „dovedeni pred svršen čin i moramo prihvatiti ono što je Predsjedništvo utvrdilo pod izgovorom da moramo imati budžet i da se lokalni izbori moraju održati“.

Poslanik Halid Genjac (SDA) je kazao da je, u konačnici, izjašnjenje u pogledu hitne procedure i usvajanje budžeta, „izjašnjenje o tome da li smo za održavanje općinskih izbora ili nismo“.

- Oni koji prate izborne procese i pripremne radnje za održavanje izbora, znaju da je kritično vrijeme za odabir onih koji bi trebali štampati glasačke listiće i da je krajnje i kritično vrijeme za odabir onih koji bi trebali štampati ukupni izborni materijal, a da CIK ne može niti jednu tu radnju ni započeti, a kamoli provoditi, ukoliko nema osigurana sredstva za to isključivo iz budžeta -  naveo je Genjac.

Po njegovim riječima, izjašnjenje poslanika u pogledu budžeta i u pogledu osiguranja sredstava za izbore, nije izjašnjenje o podržavanju ili nepodržavanju Izborne komisije ili određenog sastava CIK-a.

- To je naše opredjeljenje u pogledu integriteta izbornog procesa i ukupnih demokratskih procesa u BiH - smatra Genjac.

On je predložio da poslanici glasaju, prije svega, o hitnoj proceduri za koju će, kako je najavio, biti Klub SDA.

- Ukoliko se ne prihvati hitna procedura, predlažem da usvojimo zaključak da Predstavnički dom zadužuje Kolegij da organizira zasjedanje Predstavničkog doma na način da se do kraja sedmice usvoji budžet. Nikakve prepreke u Poslaniku nema - naveo je Genjac.

Poslanik Predrag Kojović (Naša stranka) je kazao da uvažava to da svaki budžet, pa i ovaj, zaslužuje javnu raspravu i da zaslužuje mogućnost da parlament koji ga izglasava ima mogućnost uticanja na njegov sadržaj.

- Ali ovo je jedna od onih situacija u kojoj postoji moralna dilema, odnosno mora se napraviti određeni izbor. Imamo velike strepnje da bi vraćanje budžeta u redovnu proceduru još dodatno dovelo u opasnost održavanje izbora. A poučen mostarskim iskustvom u prethodnih 12 godina, možda smo i preoprezni. Zato ćemo, s obzirom da se radi o budžetu koji je prije svega servisne prirode, služi da podrži institucije države BiH, nema neki razvojni karakter, glasati za hitnu proceduru - najavio je Kojović.

Dodao je da će glasati, iako su nezadovoljni njegovim sadržajem, jer misle da je najvažnija stvar za BiH održavanje lokalnih izbora u novembru.

Poslanička rasprava o zahtjevu Predsjedništva BiH da se Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po hitnom postupku još nije okončana i bit će nastavljena nakon pauze koja je u toku.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo