Regija     | 08.07.2020. 10:21 |

Epilog nereda u Beogradu: 23 uhićenih, više od 60 ozlijeđenih

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 8. srpnja (FENA) - Direktor policije Republike Srbije Vladimir Rebić u razgovoru za RTS kazao je kako je policija tijekom sinoćnjih prosvjeda u Beogradu "reagirala suzdržano" te da je oko 23 sata upotrijebila kemijska sredstva i uspjela rastjerati sve prosvjednike.

Rezultat sinoćnjih prosvjeda i nereda u Beogradu, po njegovim riječima, izuzetno je ozbiljan što se tiče policije.

"Ozlijeđena su najmanje 43 policajca, ali je broj vjerojatno znatno veći jer se oni s lakšim ozljedama nisu javljali. Imamo podatak i o 17 ozlijeđenih demonstranata, uhićene su 23 osobe zbog nereda, zapaljeno je pet policijskih vozila, a povrijeđena su i tri konja", naveo je Rebić.

Dodao je kako su među privedenima i Damnjan Knežević te bivši član Dveri Srđan Nogo koji se, kako kaže, mogu označiti kao organizator upada u Skupštinu Srbije.

"Damnjan Knežević u javnosti je poznat kao organizator narodnih patrola protiv migranata. Policija će izvršiti analizu i utvrditi tko je odgovoran za organizaciju protesta dok je odgovornost za napad na policiju i upad u Skupštinu na Kneževiću i Nogu", kazao je Rebić.

Direktor policije također kaže kako je izuzetno iznenađen sinoćnjim događajima.

"Mislim da je policija dugo bila suzdržana. Upotrijebili smo fizičku snagu tek kad je ona bila upotrijebljena prema nama, postupali smo krajnje suzdržano, kemijska sredstva upotrijebili smo tek oko 23 sata, a na kraju je i konjica morala intervenirati. Ipak smo uspjeli rastjerati sve demonstrante, a na osnovu videozapisa s kamera pokušat ćemo identificirati sve koji su činili nasilje na beogradskim ulicama", tvrdi Rebić.

Više tisuća prosvjednika okupilo se sinoć ispred zgrade srbijanskog parlamenta nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio strože epidemiološke mjere i vraćanje policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije vezane za koronavirus.

Policija je intervenirala iza 23 sata, a predstavnici civilnih organizacija optužili su snage reda za prekomjernu uporabu sile.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Prije 33 godine u Beogradu održane prve masovne demonstracije protiv Miloševićevog režima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo