Stranačke aktivnosti     | 08.07.2020. 16:10 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Predstavnici Naše stranke i Svjetske banke o obaloutvrdama u Goraždu: Neće biti podržano ništa što nije adekvatno za građane Goražda

Jučer su predstavnici Naše stranke održali sastanak s predstavnicima Svjetske banke povodom izgradnje obaloutvrda u Goraždu. U ime Naše stranke sastanku su prisustvovali Sanela Klarić i Ibrahim Delić, a u ime Svjetske banke: Emanuel Salinas, Igor Palandžić i Samra Bajramović.

Obaloutvrde se finansiraju kreditom podignutim kod Svjetske banke. Naša stranka se u više navrata usprotivila načinu na koji se obaloutvrde grade – kao betonski zidovi koji sprečavaju pristup rijeci pa čak i pogled na nju.

Predstavnici Svjetske banke su izrazili zadovoljstvo sa svim projektima koji se tiču zaštite građana i imovine od poplava širom BiH.

Naša stranka je informisala Svjetsku banku o žalbama i o problemima vezanim za projekt u Goraždu, koji uključuju, između ostalog, i tvrdnje da su planirana rješenja neadekvatna, koja građanima umanjuju kvalitet života, ugrožavaju okoliš te fizički odvajaju građane od rijeke.

Svjetska banka je od predstavnika Naše stranke zatražila da se dostave činjenične i objektivne informacije o iznešenim tvrdnjama, naglašavajući da je pojašnjenje tvrdnji neophodno kako bi se pronašla praktična i izvediva rješenja. Istovremeno je Svjetska banka naglasila da rizik od poplava ostaje i da su poplave iz 2010. i 2014. dokaz uticaja kojeg poplave mogu imati za građane i imovinu u BiH. Svjetska banka je pokazala spremnost da čuje stavove građana Goražda i drugih lokaliteta duž rijeke Drine, te je ohrabrila sve da konstruktivno i zajednički rade na pronalaženju praktičnih i izvedivih rješenja. Svjetska banka naglasila je da građani Goražda trebaju biti uključeni u donošenje odluke koje će rješenje biti primjenjeno priikom izgradnje zaštite od poplava u njihovom gradu.

Predstavnici Naše stranke su zamolili da im se pošalju jasne instrukcije o mehanizmima za pritužbe te izvještaje o monitoringu i evaluaciji ovog projekta.

Iz Naše stranke su još jednom ponovili da im nije cilj spriječiti gradnju obaloutvrda, nego građanima Goražda pomoći da dobiju adekvatno rješenje zaštite od poplava po posljednjim standardima i s inovativnim dizajnom koji rijeku ne iskuljučuje, nego je vraća građanima u njenom punom sjaju.

Naša stranka će već sljedeće sedmice Svjetskoj banci dostaviti sve informacije te motivisati građane da se sami obraćaju sa svojim pitanjima direktno Svjetskoj banci.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'