Bosna i Hercegovina     | 08.07.2020. 19:21 |

U Potočarima predstavljena knjiga 'Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela'

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 8. jula (FENA) - Knjiga "Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela" autora Azira Osmanovića predstavljena je danas u biblioteci Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida.

Promotori knjige bili su direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić te prof.dr. Izet Šobotić.

Autor knjige Azir Osmanović kazao je da je pisao o svojoj porodici i svojim precima, kojima su ubijeni potomci. Knjiga "Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela" predstavlja, kako je naveo, paradigmu života i smrti mnogih porodica iz srednjeg Podrinja.

- Na 342 stranice opisane su patnje kroz koje je prošla moja porodica od 1992. do 1995. godine. U knjizi sam opisao svoj i put svoga rahmetli oca, ali i spomenuo mnogo sudbina svoje bliže familije. Na naslovnoj strani nalazi se moja pranena kojoj je u genocidu ubijeno 25 potomaka. Fotografija je nastala u Potočarima u julu 1995. godine. Kroz knjigu opisah i neke stvari koje su posljedica genocida, a o kojima se malo ili nikako piše i priča. Sve to potkrijepio sam ličnim primjerima, odnosno kroz patnje svoje porodice - kazao je Osmanović.

Ustvrdio je također da je bilo teško vraćati se u prošlost i pisati o stvarnim događajima.

- Bio je težak i mukotrpan proces pisanja stvarnih činjenica i trebalo je vremena da se smogne snage i napiše knjiga koja je nastala na osnovnu stvarnih događaja. Ipak sam sretan, jer je knjiga ugledala svjetlo dana i završio sam proces koji je dugotrajan. Moja knjiga je skromni doprinos kulturi sjećanja i mladima koji su preživjeli genocid bih poručio da o tome pišu, jer pisani trag nikad ne blijedi - smatra autor knjige.

Azir Osmanović, kao trinaestogodišnji dječak, preživio je genocid u Srebrenici. Više od jedanaest godina radi kao kustos u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Svaki dan govori o strahotama kroz koje je prošlo stanovništvo srednjeg Podrinja za vrijeme agresije i genocida. Životna iskustva kroz koja je prošao on i njegova porodica sažeti su u njegovoj knjizi.

Na promociji je ocijenjeno da je navedena publikacija od izuzetne važnosti za izučavanje genocida u Srebrenici iz razloga što je autor na poseban način opisao događaje u kojima je učestvovao on ili neko od njegovih bližih članova porodice. Kroz knjigu je opisano mnogo životnih sudbina.

Izdavač knjige je Centar za napredne studije Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Knjiga 'Put, a ne usput - izreke' autora hafiza Sulejmana Bugarija predstavljena na Sajmu knjiga

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'