Ekonomija     | 09.07.2020. 10:09 |

Sindikalna potrošačka korpa u junu jeftinija za 155 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) izračunao za juni ove  godine iznosi 1.840,87 KM i za 155,66 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za april ove godine iznosila je 947 KM i jednaka je iznosu prosječne plaće isplaćene u martu ove  godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 51,44 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Sindikalnu potrošačku korpu čine: prehrana (učešće 44,6 posto), stanovanje i komunalne usluge (19,1 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,7 posto), obrazovanje i kultura (2,7 posto), odjeća i obuća (10,9 posto), prijevoz (6,5 posto), te održavanje domaćinstva (6,5 posto),  

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SSSBiH: Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom 21,35 posto

Sindikalna potrošačka korpa za septembar 2.993,50 KM

Sindikalna potrošačka korpa za juli 2.827,30 KM

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana