Bosna i Hercegovina     | 09.07.2020. 13:39 |

Održan protest upozorenja radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu  Sarajevo organizirao je danas jednosatni protest upozorenja ispred Vlade Kantona Sarajevo zahtijevajući veće koeficijente na obračun plata u novom kolektivnom ugovoru.

Predsjednik tog sindikata Edo Selimić je izjavio da traže da se konačno potpiše granski kolektivni ugovor i usklade koeficijenti. Precizirao je da su odustali od ranijeg zahtjeva za retroaktivnom primjenom ugovora od 1. januara ove godine, kao i od zahtjeva da u nazivu ugovora stoji "granski", ali da je pitanje usklađivanja koeficijenata nešto od čega neće odustati.

-  Očekujemo stav Vlade KS  i vidjet ćemo, kako budu glasali, ko je za podršku, a ko protiv 'heroja u bijelom' – istakao je Selimić.

Okupljenim zdravstvenim radnicima obratio se premijer KS Mario Nenadić koji je kazao da poštuje ovaj oblik iskazivanja nezadovoljstva, te pozvao njihove predstavnike da početkom iduće sedmice razgovaraju zajedno sa predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja o svim mogućnostima, uključujući i pitanje sredstava.  

Kemal Torlak iz Predsjedništva Sindikata domova zdravlja KS, inače zubni tehničar, istakao je da su radnici u zdravstvu u KS zaslužili povećanje plata, dodajući da su u regionu, kao i svim državama u svijetu zdravstveni radnici dobili stimulacije jer su na prvim linijama borbe protiv koronavirusa.

- Tražimo da nam ispune zahtjeve koji su minimalni. Za medicinske sestre povećanje od 127 KM, a za radnike kao što su spremačice 50 KM. Nemamo ništa protiv doktorskog sindikata. Oni su dobili povećanje, a sada je vrijeme da dobiju i medicinske sestre, tehničari, spremačice i ostali – kazao je Torlak

Pregovori se nastavljaju do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja, naveli su u saopćenju za javnost iz Ministarstva zdravstva KS u povodu pregovora koji se vode sa Sindikatom radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!