Bosna i Hercegovina     | 09.07.2020. 13:58 |

Emrić: U Prijedlogu budžeta se ne vidi da je u BiH migrantska kriza (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić (A SDA) smatra negativnim to što se u Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji se danas razmatra na sjednici tog doma, ne vidi da je u BiH migrantska kriza.

- BiH je nadležna za migracije i azil, međutim, u Prijedlogu uopće nema predviđenih finansijskih sredstava koja su usmjerena za te namjene - istakao je.

Naglasio je da je Unsko-sanski kanton krajem 2019. godine podnio zahtjev da se subvencioniraju troškova ishrane i boravka zatvorenika u kazneno-popravnim zavodima za krivična djela koja su počinili migranti ili su usmjereni protiv migranata.

Dodao je da pravosudne institucije imaju velike troškove kod procesuiranja krivičnih dijela te da su ta sredstva potrebna kako bi se održao pravni poredak u tom kantonu.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH utvrdila je usklađenost zakona s Ustavom i pravnim sistemom BiH, a Komisija za finansije i budžet je podržala principe zakona.

Predstavnički dom prije dva dana odlučio je da Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po skraćenom, a ne po hitnom postupku, kako je to zatražilo Predsjedništvo BiH, kao ovlašteni predlagač ovog zakona.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4679

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1QR6CbAsW5ExPpIo9q3C-oCyRlB8nNGtm?usp=sharing

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Predstavnički dom PSBiH usvojio prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Poslanici prihvatili da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Predstavnički dom PSBiH danas o Zakonu o sukobu interesa

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom