Kultura     | 09.07.2020. 14:12 |

Izložba 'Odjeci: likovne refleksije ratne destrukcije' posvećena Srebrenici

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Izložba pod nazivom "Odjeci: likovne refleksije ratne destrukcije" otvorena je danas u Bošnjačkom institutu Fondacija Adila Zulfikarpašića u povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Izloženi su radovi iz kolekcije Bošnjačkog instituta koji su tematski vezani uz period agresije na Bosnu i Hercegovinu - radovi autora koji su kreacijom i stvaralaštvom odgovorili na ratnu destrukciju.

Riječ je o radovima umjetnika Merseda Berbera, Edina Numankadića, Izeta Alečkovića, Mevludina Ekmečića, Halila Tikveše, Mensuda Keče, Šemse Gavrankapetanovića, kao i radu umjetnika Seida Hasanefendića pod nazivom "Veliki marš šehida", a svi govore o bolu, ratnom stradanju, ali i prkosu i protestu umjetnika.

Kustos izložbe Ermin Lagumdžija je pojasnio da je izložba koncipirana tako da daje presjek stanja na koji način su bh. autori u svom likovnom djelovanju iskoristili iskustvo agresije na BiH i na koji se način ta ratna destrukcija odrazila na njihove lične autorske poetike.

- To je bogatstvo različitih tehnika, djela koja su rađena u različitim granama likovne umjetnosti. Postupci i umjetnički tretman teme rata i ratne destrukcije donosi različite autorske poetike. Imamo radove ostvarene u realističnom izrazu, simboličke motive, ekspresiju, apstrakciju do radova koji su ostvareni u konceptualnom izrazu - kazao je Lagumdžija.

Bošnjački institut svake godine izložbama obilježava 11. juli, godišnjicu genocida u Srebrenici.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saradnja Mediacentra Sarajevo i Bošnjačkog instituta na digitalizaciji periodičnih publikacija

'Dani Bošnjačkog instituta' - Otvorena izložba posvećana Adilu Zulfikarpašiću

Predstavljena izdanja Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo