Bosna i Hercegovina     | 09.07.2020. 17:33 |

VKBI - Institucije BiH imaju obavezu insistirati na izručenju Mujanovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI)  osuđuje donošenje prvostepene presude Višeg suda u Beogradu kojom je Husein Mujanović, državljanin Bosne i Hercegovine i bivši pripadnik Armije Republike BiH osuđen na 10 godina zatvora za navodno krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tokom 1992. godine na teritoriji BiH.

- Pomenuta presuda nedvosmisleno manifestira institucionalnu opredijeljenost Republike Srbije da ustraje u zloupotrebi principa univerzalne nadležnosti te selektivnoj i nedosljednoj primjeni bilateralnih sporazuma i protokola koji su zaključeni između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije s ciljem unaprjeđenja saradnje nadležnih institucija u procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine - navodi VKBI u saopćenju.

Iz te asocijacije podsjećaju na prethodna hapšenja - Ilije Jurišića, Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i drugih državljana Bosne i Hercegovine po međunarodnim potjernicama iz Republike Srbije, "dok se presuđeni zločinac Novak Đukić slobodno kreće po Republici Srbiji".

- Presuda Višeg suda u Beogradu, također, predstavlja još jedan u nizu od snažnih udaraca na kontinuirano uložene napore mnogobrojnih društvenih i političkih aktera u stvaranju pretpostavki za suočavanje sa prošlošću i izgradnji bolje budućnosti između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije - ističu iz VKBI-a. 

VKBI smatra kako "princip univerzalne nadležnosti nije i ne smije biti primarni osnov utvrđivanja krivične nadležnosti".

- Svjesni da, pored svrhe postojanja i primarne uloge međunarodnih i državnih mehanizama i instrumenata u kontekstu procesuiranja najtežih krivičnih djela počinjenih za vrijeme trajanja oružanih sukoba, preciznije rečeno oružane agresije Srbije na Bosnu i Hercegovinu, primjena principa univerzalne nadležnosti ima komplementarni zadatak da doprinese sprečavanju kulture nekažnjivosti počinilaca najtežih krivičnih djela, potrebno je naglasiti da princip univerzalne nadležnosti nije i ne smije biti primarni osnov utvrđivanja krivične nadležnosti, već se njemu mora pribjegavati u krajnjoj nužnosti - ističe se u saopćenju. 

VKBI, nadalje navodi, kako "zasnivanje primarne nadležnosti pravosudnih organa Republike Srbije na osnovu principa univerzalne nadležnosti predstavlja pravno nasilje i grubu zloupotrebu primjene principa univerzalne nadležnosti te selektivan, nedobronamjeran i destruktivan pristup u primjeni važećih sporazuma i Protokola". 

- U konkretnom slučaju, ne uzimajući u obzir opterećeni kontekst i zamršenu slojevitost odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, zasnivanje primarne nadležnosti pravosudnih organa Republike Srbije na osnovu principa univerzalne nadležnosti radi procesuiranja državljanina BiH, unatoč postojanja relevantnih bilateralnih sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije i Protokola o saradnji u progonu osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i zločin genocida koji je potpisan 2013. godine između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine R Srbije, predstavlja pravno nasilje i grubu zloupotrebu primjene principa univerzalne nadležnosti te selektivan, nedobronamjeran i destruktivan pristup u primjeni važećih sporazuma i Protokola - navode iz VKBI-a.

Istovremeno, podsjećaju da su od 2016. do 2019. godine pravosudni organi R Srbije podigli 23 optužnice u predmetima ratnih zločina, od kojih je 19 ustupila Bosna i Hercegovina.

- Pomenuta zloupotreba primjene principa univerzalne nadležnosti postaje još eklatantnija ako se ima na umu da su nadležne institucije BiH u skladu sa važećim sporazumima i Protokolom u tri navrata zahtijevale od R Srbije izručenje Huseina Mujanovića radi krivičnog gonjenje pred nadležnim pravosudnim organima BiH, isti su odbijeni. Dodatno, u konkretnom slučaju, postoje osnovane sumnje u nezavisnost i nepristrasnost pravosudnih organa R Srbije koji su proveli postupak, pravičnost postupka u smislu člana 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, uključujući prava na djelotvornu odbranu - navodi se.

VKBI smatra, također, "kako ovakvim postupanjem, te istrajavanjem na provođenju cjelokupnog krivičnog postupka na osnovu upitne nadležnosti u konkretnom slučaju, koje je rezultiralo prvostepenom osuđujućom presudom, R Srbija nedvosmisleno i suštinski podriva suverenitet BiH, doprinosi daljnjoj destabilizaciji i fragmentaciji bh. društveno-političkog tkiva te dodatno usložnjava odnose unutar i izvan BiH, oprimjeruje deficitarnost u osiguranju vladavine zakona i nezavisnosti pravosuđa, uključujući nepoštivanje preuzetih obaveza u smislu dobronamjerne, dosljedne i neselektivne primjene zaključenih bilateralnih sporazuma i Protokola, te ultimativno čini upitnim deklarativnu opredijeljenost R Srbije u izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa BiH, očuvanju regionalne stabilnosti i ispunjavanju ključnih kriterija za pridruživanje Evropskoj uniji".

VKBI primjećuje "da izricanje presude protiv Huseina Mujanovića, uz sve ostale koordinirane aktivnosti, uključujući anticipirane kvazinaučne i revizinostičke Izvještaje o dešavanjima u Srebrenici i Sarajevu koje je naručila Vlada entiteta Republike Srpske, dolazi neposredno pred obilježavanja bolne 25. godišnjice od izvršenja genocida u Srebrenici za koji je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu utvrđena odgovornost kako Srbije, tako i entiteta RS".

- Da li će pravosudni organi Bosne i Hercegovine (kantonalni, entitetski, državni) primjeniti reciprocitet i početi hapsiti i osuđivati građane Srbije koji su učestvovali u agresivnim vojnim operacijama od 1991-1995. godine na teritoriji BiH, a koji budu ulazili u Bosnu i Hercegovinu, ostaje da se vidi - navodi se u saopćenju.

VKBI smatra kako u svakom slučaju nadležne institucije države BiH imaju obavezu do krajnjih granica ustrajati da se Husein Mujanović vrati u BiH, jer je po navedenim pitanjima vlast u Srbiji već odavno prešla 'crvenu liniju'”.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo