Svijet     | 09.07.2020. 19:51 |

WHO otvara ured u Istanbulu

FENA Internet

ANKARA, 9. jula (FENA) - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Turska potpisali su u četvrtak sporazum o otvaranju ureda WHO u Istanbulu.

Govoreći u prijestonici Ankari, turski ministar zdravstva Fahrettin Koca izjavio je da će osoblje novog ureda raditi na smjernicama potrebnim za borbu protiv pandemije COVID-19. Koca je kazao kako očekuje da će WHO to imati "proaktivniju" strukturu za odgovor na buduće vanredne situacije na polju javnog zdravstva.

Hans Kluge, regionalni direktor WHO za Evropu, kazao je kako je posjeta Turskoj njegova prva posjeta inostranstvu od februara. Pohvalio je Tursku zbog njene zdravstvene infrastrukture, pojačnih testnih kapaciteta, praćenja kontakata i proizvodnje zaštitne opreme i ventilatora za borbu protiv pandemije, kao i za manju stopu smrtnosti.

Kluge je također kazao da je Turska bila uspješna u zaštiti starije populacije i nazvao je visoku stopu smrtnosti među starijim građanima u Evropi "katastrofalnom". Turska je uvela potpunu blokadu za ljude starije od 65 godina nekoliko sedmica i ublažila je te mjere u junu, na nekoliko sati boravka izvan kuće.

WHO već ima svoj ured za Tursku u Ankari. U srijedu su zvanične statistike pokazale da je skoro 209.000 ljudi testirano pozitivno na  COVID-19 i da je 5.282 preminulo od epidemije u Turskoj, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'