Svijet     | 10.07.2020. 10:05 |

UN danas o produženju odluke za dostavu humanitarne pomoći stanovnicima Sirije

FENA Internet

NEW YORK, 10.jula (FENA) – Ujedinjeni narodi (UN) će u petak objaviti rezultate glasanja o rezoluciji za produženje dostave prekogranične humanitarne pomoći ratom razorenoj Siriji, čije odobrenje ističe večeras.

Nejasno je hoće li Rusija, koja je stavila veto na prethodni nacrt samo tri dana prije, još jednom blokirati vitalnu pomoć, piše AFP.

Zaustavljanje prekogranične pomoći bilo bi "pogubni udarac za milione sirijskih porodica koje se oslanjaju na ovu pomoć kako bi dobili vodu za piće, hranu, zdravstvenu zaštitu i sklonište", upozorila je nevladina organizacija Oxfam.

Rusija i Kina u utorak su stavile veto na nacrt rezolucije Njemačke i Belgije kojim se predviđa produženje jednogodišnjeg prekograničnog odobrenja i održavanje dva prijelazna mjesta na turskoj granici - na Bab al-Salamu, koji vodi prema Alepu  i Bab al-Hawa, koji služi regiji Idlib.

Dosadašnje odobrenje UN-a omogućuje  raspodjelu pomoći raseljenim Sirijcima, a da im nije potrebno odobrenje Damaska.

Rusija i Kina tvrde da odobrenje UN-a krši suverenitet Sirije i da se pomoć sve više može usmjeravati preko sirijskih vlasti.

U januaru je Moskva, najbliži sirijski saveznik, uspjela smanjiti broj prijelaznih punktova  s četiri na dva i ograničiti odobrenje na šest mjeseci umjesto godinu dana, kao što je ranije bio rok važenja odobrenja.

Rusija, koja tvrdi da želi kontinuiranu pomoć za pobunjeničku regiju Idlib, podnijela je u srijedu kontra prijedlog Vijeću sigurnosti UN-a da šest mjeseci ostane otvoren samo punkt Bab al-Hawa.

Ali prijedlog Rusije nije dobio podršku na glasanju. Osim svog glasa dobila je još tri.

Njemačka i Belgija predstavile su nakon toga novi nacrt. Rezultati  glasanja će biti poznati do petka u podne.

Jedini ustupak Moskvi, novi njemačko-belgijski nacrt rezolucije traži samo šestomjesečno produženje odobrenja za prekograničnu pomoć, umjesto jedne godine. Ali Njemačka i Belgija predložile su ponovo da ostanu otvorena oba granična prijelaza.

Zadržavanje otvorenog samo jednog graničnog prijelaza izuzelo bi 1,3 miliona ljudi koji žive sjeverno od Alepa iz humanitarne pomoći.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Španski brod sa humanitarnom pomoći stigao do obale Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo