Bosna i Hercegovina     | 10.07.2020. 12:54 |

ICMP - Pokrenut projekt 'Forenzički arhiv: Od jednog uče svi'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), Memorijalni centar u Srebrenici i bosanskohercegovačka umjetnica Šejla Kamerić, povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, sinoć su u Potočarima pokrenuli projekt koji govori o naučnom procesu pronalaženja i identifikacije žrtava rata u misiji otkrivanja istine i ostvarivanja pravde. 

Projekt nazvan „Forenzički arhiv: od jednog uče svi“ će se razvijati u narednim godinama, a sastojat će se iz stalne izložbe u Memorijalnom centru u Srebrenici i digitalne platforme. Video instalacija projicirana na zidovima fabrike akumulatora u Potočarima 8. i 9. jula, uoči obilježavanja godišnjice genocida 11. jula je dio najave projekta „Forenzički arhiv: od jednog uče svi“, saopćeno je iz ICMP-a.

Koristeći različite medije kao poveznicu između nauke i umjetnosti projekt prikazuje naučne činjenice na temelju kojih su pronađene i identifikovane žrtve genocida u Srebrenici. Govori o odsustvu i traganju za nestalima, a cilj mu je informirati, obrazovati i pobuditi osjećaje.

Projekt „Forenzički arhiv: od jednog uče svi“ je osmišljen kao živući spomenik kompleksnog organizma koji konstantno mapira i povezuje informacije unutar sebe.

ICMP je primjenom metoda identifikacije koji se temelji na analizi DNK pomogao Bosni i Hercegovini i drugim zemljama zapadnog Balkana da pronađu i identifikuju 40.000 osoba nestalih u sukobima iz 1990-ih godina na tlu bivše Jugoslavije.

U sapćenju se navodi da su najsloženije bile identifikacije žrtava genocida u Srebrenici. Posmrtni ostaci jedne osobe nestale u genocidu u Srebrenici obično budu pronađeni u tri do četiri različite masovne grobnice, nerijetko međusobno udaljene kilometrima. ICMP je uspio utvrditi koliko daleko su počinioci bili spremni ići u prikrivanju svojih zločina.

Do danas je ICMP pomogao identificirati skoro 7.000 od 8.000 žrtava genocida. ICMP-ovi naučni podaci - uključujući i evidencije o analizi DNK - prihvaćeni su kao dokazni materijal u suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i sudovima u Bosni i Hercegovini. Dokazi su prošli brojna i vrlo detaljna unakrsna ispitivanja i nikada nisu bili osporeni.

- Uprkos neoborivim forenzičkim dokazima da se genocid dogodio i uprkos brojnim presudama međunarodnih i domaćih sudova, negiranje genocida u Srebrenici ne posustaje - rekao je Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.

Primjenom savremenih naučnih metoda u identifikaciji srebreničkih žrtava utvrđuju se nepobitne činjenice o događajima u Srebrenici. Ova projekat svijetu šalje jasnu poruku: činjenice i naučno utvrđeni dokazi predstavljaju polazište u procesu prihvatanja prošlosti i stvaranja budućnosti koja se temelji na vladavini zakona. Podržavanje transparentne i istinite priče o onome što se dogodilo u prošlosti ključno je za mir - navodi se u saopćenju.

- Kada se okrenemo unazad i pogledamo šta je sve učinjeno, nekako tako lako previdimo da postoji jedna važna tačka od 'glasine' o genocidu i utvrđenih činjenica o genocidu. Ta tačka je bio ICMP i njihovi domaći partneri koji su razvili DNK analizu, uveli nove prakse i donijeli potpunu promjenu u procesu identifikacije ubijenih. Počinioci su mislili da će se masovnim grobnicama sakriti svoja nedjela. Nisu mogli ni pomisliti da će na ovako jasan i naučno precizan način biti razotkriveni - kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Dodao je da je zbog toga važan ovaj Forenzički Arhiv, „važan je to komad slagalice, o kojem treba saznati svako ko posjeti Memorijalni centar“.

Bosanskohercegovačka umjetnica Šejla Kamerić je navela da je „naša odgovornost prema generacijama koje dolaze da ima ostavimo zapis o prošlosti koji se bazira na neosporivim naučnim činjenicama“.

- Činjenicama koje govore o stradanjima, ali i o kompleksnosti procesa da se ustanovi istina. Uloga umjetnosti u ovom projektu je da naučne dokaze i različite arhivske materijale koje govore o ratu na jednostavna način prezentira široj publici - kazala je Kamerić.

- Genocid u Srebrenici je planirano i organizirano ubistvo više od 8.000 muškaraca i dječaka, bosanskih muslimana, koje se u julu 1995. godine dogodilo u gradu Srebrenici i njegovoj okolini. To zlodjelo je počinjeno u posljednjim fazama troipogodišnjeg sukoba u BiH nakon što su Srebrenica i Žepa – mjesta proglašena sigurnom zonom UN-a, pala u ruke oružanim snagama bosanskih Srba – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da napori koje ulažu porodice žrtava iz Srebrenice, vlasti Bosne i Hercegovine i njihovi međunarodni partneri, uključujući ICMP, dokaz su kako je moguće pronaći više nestalih nego što je to iko mogao i zamisliti kada je genocid počinjen.

Uprkos izazovima, poput negiranja događaja u i oko Srebrenice i vođenja politike koja neprekidno prijeti da će skrenuti proces s pravoga puta, rad na pronalaženju preostalih nestalih osoba se mora nastaviti sve do pronalaženja i identifikacije i posljednje žrtve i sve dok svi preživjeli, bez obzira na njihovo nacionalno porijeklo ili religijsko opredjeljenje, ne ostvare pristup svojim pravima – saopćeno je iz ICMP-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Samardžija s ekspertom Evropske komisije za reviziju projekta ICMP

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom