Stranačke aktivnosti     | 10.07.2020. 15:07 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres pridružuje se obilježavanju tužnog sjećanja na 25. godišnjicu genocida

U julu 1995. godine, prema pravosnažnim presudama dva suda Ujedinjenih nacija - Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde - u području oko Srebrenice i u Srebrenici počinjen je zločin genocida nad Bošnjacima. Najmanje 8372 dječaka, odraslih muškaraca i staraca, uključujući 19 žena, ubijeni su masovnim strijeljanjem i na druge svirepe načine u nekoliko dana jula 1995. godine. Primarne grobnice, prema nalazima domaćih i međunarodnih tužilačkih timova, uznemiravane su i premještane po nekoliko puta u namjeri izvršilaca da pokušaju sakriti tragove zločina i tako izbjeći odgovornost. Naprimjer, posmrtni ostaci četrnaestogodišnjeg Senada Beganovića, kome je u Mezarju Potočari klanjana dženaza i obavljen ukop 2014. godine, pronađeni su u četiri masovne grobnice: Glogova kod Bratunca, Budak, Zeleni Jadar 1 i 5. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu i nacionalni sudovi donijeli su pravosnažne presude za genocid protiv 50 počinilaca. Međunarodni sud pravde u Hagu donio je presudu po tužbi Republike Bosne i Hercegovine protiv SR Jugoslavije iz 1993. godine da je Republika Srbija kriva za kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, koji su u i oko Srebrenice u julu 1995. godine počinile vojska i policija tadašnje samoproglašene Republike Srpske. Današnji bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, koji je administrativni dio suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine, punopravne članice Ujedinjenih nacija od maja 1992. godine, formalno-pravno je ustanovljen danom potpisivanja Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Platforma za progres sjeća se svih nevinih žrtava genocida počinjenog u našoj zemlji. Osuđujemo svaki pokušaj prekrajanja istorije i činjenica utvrđenih van razumne sumnje na međunarodnim i nacionalnim sudovima. Osuđujemo, također, svaki pokušaj nametanja kolektivne krivice. Krivica i odgovornost ograničeni su na konkretne kreatore, sljedbenike i izvršioce tzv. velikosrpske ideologije, koja je, između ostalog, dovela do počinjenja zločina genocida u našoj zemlji. Ideolozi i izvršioci ovog zločina su ti koji bježe od lične odgovornosti skrivajući se iza cijelog naroda, što je nemoralno, kukavički, licemjerno i neprihvatljivo. O kakvoj ideologiji se radi detaljno je obrazloženo i javno dostupno u međupresudi pokojnom predsjedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, pravosnažnoj presudi ratnom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, pravnosnažnoj presudi bivšoj predsjednici RS Biljani Plavšić, pravosnažnoj presudi bivšem predsjedniku ratne Narodne skupštine Republike Srpske Momčilu Krajišniku, prvostepenoj presudi bivšem generalu JNA i komandantu Vojske RS Ratku Mladiću i ostalim presudama vojnom i političkom ratnom rukovodstvu onih policijskih i vojnih formacija koje su finansirale, organizovale, počinile, odnosno nisu spriječile genocid počinjen u i oko Srebrenice.

Podsjećamo da je negiranje i veličanje počinilaca posljednja faza genocida, koja, kao i prethodne faze, predstavlja kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.  Svako negiranje sudski utvrđenih činjenica i veličanje počinilaca genocida predstavlja grubo vrijeđanje preživjelih, ali i nevino ubijenih žrtava i uspomene na njih. Svako negiranje mogući je uvod u novi zločin. To je bolna istina koju valja prihvatiti, osuditi počinjeni zločin, ograditi se od ideologije koja ga je proizvela i tako, na zdravim osnovama pravde i istine, graditi zajedničku budućnost i dobru saradnju u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji.

Pozivamo nadležne institucije Bosne i Hercegovine, uključujući Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini koji ima važno mjesto u pravnom sistemu ove zemlje, da donošenjem odgovarajućeg zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini pokažu ozbiljnost i odgovornost prema žrtvama koje istinu i pravdu same ne mogu tražiti jer su na svirep način ubijene. Pozivamo sve domaće i međunarodne aktere da osiguraju punu primjenu Konvencije Ujedinjenih nacija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida u slučaju sudski potvrđenog zločina genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini. Pozivamo, također, na djelovanje koje je u skladu sa Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora.

Neka je vječni rahmet žrtvama genocida počinjenog u našoj zemlji!

Da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica!

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo