Svijet     | 10.07.2020. 15:39 |

Zovko: Srebrenicu ćemo zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 10. srpnja (FENA) - Srebrenicu ćemo zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz, no ono što je uslijedilo daje nam nadu da učimo na vlastitim pogreškama i da možemo ostvariti velike stvari kada netko preuzme vodstvo, izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

 "Danas obilježavamo 25. obljetnicu pada UN-ove sigurnosne zone Srebrenice i odajemo počast žrtvama masakra koji je uslijedio nakon toga, a u kojem je život izgubilo 8000 osoba, uglavnom civila, koji će zauvijek ostati zapisan u kolektivnom sjećanju Europe kao tragedija do tada neviđenih razmjera i neuspjeh politike našeg vremena", navodi u petak u priopćenju Ured zastupnice Zovko.

 Pritom se ističe da "dok odajemo počast žrtvama tragedije u Srebrenici, trebamo se prisjetiti i onoga što je uslijedilo u tjednima i mjesecima nakon toga".

 "Naime, Radovan Karadžić i Ratko Mladić okrenuli su se tada drugoj meti, još jednoj  sigurnosnoj zoni UN-a, u Sjevernozapadnoj Bosni i Hercegovini, Bihaću. U strahu da se ne ponovi ono što se dogodilo u Srebrenici, Hrvatska vojska je pokrenula operaciju Oluja početkom kolovoza. Opsada Bihaća razbijena je u roku od nekoliko dana i Karadžićeve i Mladićeve snage poražene su za manje od tjedan dana. Upravo ta preraspodjela snaga omogućila je potpisivanje mirovnog sporazuma u Daytonu u studenom 1995. godine", stoji u priopćenju.

 Zovko napominje "da ćemo Srebrenicu zauvijek pamtiti kao kolektivni poraz, no ono što je uslijedilo daje nam nadu da učimo na vlastitim pogreškama i da možemo ostvariti velike stvari kada netko preuzme vodstvo".

 "To, naravno, nije utjeha za obitelji koje su izgubile svoje najmilije u srpnju 1995. godine, ali ulijeva nadu da ćemo iz naših aktivnosti i spašavanja Bihaća izvući pouku", navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo