Bosna i Hercegovina     | 10.07.2020. 21:40 |

FENA dobitnik Plakete za kontinuirano izvještavanje i doprinos u očuvanju istine o genocidu

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 10. jula (FENA) - U okviru obilježavanja 25.godišnjice genocida u Srebrenici večeras je Udruženje "Biti novinar" organiziralo dodjelu novinarskih nagrada „Nino Ćatić“. Priznanja su dodijeljena novinarima i medijskim kućama, a Federalna novinska agencija (FENA) dobitnik je Plakete za kontinuirano izvještavanje i doprinos u očuvanju istine o genocidu. 

Novinar Samir Karić je dobitnik nagrade za najbolju fotografiju i za pisani tekst, a nagradu za radijski prilog dobio je Ismet Bećar, dok su dobitnice nagrade za televizijski prilog Alema Kazazić i Edina Latif. 

Udruženje „Biti novinar“ je osnovano krajem prošle godine sa ciljem da se novinar Nino Ćatić otrgne od zaborava, kao i njegovo zadnje izvještavanje iz opkoljene Srebrenice 10.jula 1995.godine.

- Nagrade su simbolično dodijeljene 10.jula na datum kada se Nino Ćatić posljednji put očajnički javio moleći za pomoć da se pomogne Srebrenici. Nagrađene su medijske kuće sa prostora BiH za koje smo smatrali da bi trebali nagraditi „Plaketom“, a među njima je svakako novinska agencija FENA koja kontinuirano radi i prati dešavanja vezana za Srebrenicu. Udruženje će svakako nastaviti sa drugim aktivnostima koje su vezane za našu profesiju – kazao je Dino Durmić, jedan od inicijatora ideje.

Udruženje „Biti novinar“ dodijelilo je specijalne plakete novinarima koji su svoj novinarski put gradili na objektivnom i profesionalnom izvještavanju. Specijalne plakete su dobili Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekuliću. Zahvalnica je uručena Memorijalnom centru Potočari za očuvanje istine o genocidu, a specijalne plakete Hajri Ćatić, majci Nine Ćatića te Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

Uz agenciju FENA, plakete su dodijeljene Federalnoj televiziji i RTV Tuzlanskog kantona, dok je plaketa za dugogodišnji novinarski doprinos izvještavanju iz Srebrenice dodijeljena novinaru Al Jazeere Adnanu Rondiću, Priznanje za novinarski istraživački rad na temu „Ratni zločin i ratnih zločinaca“ uručeno je direktoru BIRN-a BiH Denisu Džidiću.

Među nagrađenima je i autor mnogobrojnih fotografija iz Srebrenice Ahmet Bajrić Blicko, i novinar RTV Srebrenica Adem Mehmedović te snimatelj Ahmedin Đozić kao čuvari kontinuiteta srebreničkog novinarstva.

-Ponosni smo što su kolege prepoznale ulogu i doprinos naše agencije u izvještavanju o i iz Srebrenice, a ponajviše ulogu Fene u očuvanju istine o genocidu. Mi ćemo i dalje ostati dosljedni u profesionalnom i istinitom izvještavanju o svim temama i događajima te biti posebno senzibilizirani za srebreničku tragediju i sjećanje na genocid - kazao je u povodu dobivanja plakete direktor Fene Elmir Huremović.                                     

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'