Bosna i Hercegovina     | 11.07.2020. 08:45 |

Ruanda se sjeća Srebrenice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - U Memorijalu genocida u Kigaliju u Ruandi, preživjeli iz genocida protiv Tutsija počinjenog 1994. godine, obilježili su 25. godišnjicu genocida u Srebrenici i minutom šutnje iskazali pijetet žrtvama.

Iz Memorijala koji u svojoj izložbi obuhvata i segment o Srebrenici, preživjelim Srebreničanima su poručili da se sjećaju i njihovog stradanja.

- Danas se sjećamo genocida u Srebrenici koji se dogodio samo godinu dana nakon što smo mi preživjeli genocid protiv Tutsija u Ruandi. Sjećamo se više od osam hiljada muslimana koji su ubijeni samo zbog toga ko su bili. Sjećamo se onih koji su preživjeli  i stojimo uz vas. Sjećamo se da je negiranje završna faza genocida i kada pričamo svoju priču, ne damo da vaša priča bude zaboravljena. Sjećamo se ovdje u Memorijalu genocida u Kigaliju vaše patnje i podsjećamo naše posjetioce da i oni treba da se sjećaju jer oni koji zaborave pouke iz prošlosti, osuđeni su na to da ih ponove.

Sjećajući se danas s vama, ohrabrujemo vas da budete jaki. Iako smo tako udaljeni jedni od drugih, iskustvo koje smo podijelili nas ujedinjuje. Vi ste naše sestre i braća; uvijek ćete biti u našim srcima. Odajući počast i sjećajući se toliko izgubljenih života, zajedno možemo obrazovati buduće generacije, radeći s vama na tome da ovaj svijet bude pravedno i mirno mjesto za svu našu djecu. Kwibuka. Sjeti se - poručili su preživjeli iz genocoda počinjenog u Ruandi.

Nevladina organizacija Aegis Trust iz Velike Britanije, koja se bavi prevencijom genocida, vodi Memorijal u ime Nacionalne komisije Ruande za borbu protiv genocida.

Aegis Trust, koji su 2001. godine osnovala braća Stephen i James Smith, razvio je ekspertizu kako da pomogne pred i postgenocidnim društvima da razviju otpornost prema budućim prijetnjama, radeći u državama kao što su Ruanda i Centralnoafrička Republika.

Govoreći iz Velike Britanije, generalni direktor Aegis Trusta James Smith je zaključio da pouke holokausta nisu naučene.

- Posmatrajući genocid protiv Tutsija u Ruandi i genocid u Srebrenici - ne zaboravljajući koncentracione logore u Prijedoru i Hercegovini, masakre u Zvorniku, Višegradu, Bijeljini i mnogim drugim mjestima ili kampove za silovanje u Foči, bilo nam je veoma jasno da pouke holokausta nisu naučene - njegove su riječi.

Smith će 19. jula u okviru javnog webinara okupiti preživjele iz genocida počinjenog u Ruandi i Bosni i Hercegovini, koji imaju vodeće uloge u memorijalima u Kigaliju i u Srebrenici. Oni će podijeliti iskustva, razmotriti nasljeđe genocida u njihovim  zemljama i razgovarati o tome koje pouke moraju biti primijenjene danas. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Britanski parlament odbio planove Sunakove vlade o slanju migranata u Ruandu

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo