Bosna i Hercegovina     | 11.07.2020. 10:31 |

Clinton: Srebrenica je uznemirujući podsjetnik svima koji zaborave čovječnost

FENA Alma Zukanović

POTOČARI, 11. jula (FENA) - Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton kazao je danas da je 11. juli puno više nego mračno doba u historiji BiH i svijeta te da je to uznemirujući podsjetnik svima koji zaborave svoju čovječnost.

U svom obraćanju povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Clinton je kazao da nikada neće zaboraviti 20. godišnjicu kada je došao u Potočare.

- Bilo je zaista dirljivo za mene. Koristim svaku priliku da nastavim davati svoj glas onima širom svijeta koji tuguju pored nišana, da podržim kontinuirane napore u ostvarivanju pravde za one kojih više nema i da se pronađu njihovi ostaci kako bi našli svoj konačni mir - istakao je Clinton.

Naglasio je da se danas širom svijeta šire sukobi bazirani na političkoj, rasnoj i vjerskoj pripadnosti te da nastavljaju uzrokovati nepodnošljivu patnju i gubitke.

- Isuviše puno ljudi na zemlji danas se može lično poistovjetiti sa majkama Srebrenice i 25. godina kasnije čini se da nismo puno toga naučili - kazao je Clinton.

Smatra da je sada važnije da se svi prisjete da istinska demokratija zahtijeva posvećenost inkluzivnom društvu i posvećenost vladavini prava.

Izrazio je nadu da će u narednih 25 godina svi građani BiH i svi širom svijeta koji im žele dobro, prisjećati se 11. jula i raditi više na održavanju mira, rastu ekonomije i izgradnji budućnosti za svoju djecu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo