Bosna i Hercegovina     | 11.07.2020. 11:38 |

Johnson: Žrtvama i budućim generacijama dugujemo da pamtimo Srebrenicu

FENA Alma Zukanović

POTOČARI, 11. jula (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson kazao je da veliki broj počinilaca genocida u Srebrenici još uvijek nije odgovarao za zločine te da postoje i oni koji bi radije zaboravili šta se desilo tamo ili negiraju značaj.

- To ne smijemo dozvoliti da se desi. Žrtvama i budućim generacijama dugujemo da pamtimo Srebrenicu i osiguramo da se nikada ne ponovi - kazao je Johnson u svom obraćanju povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Podsjetio je da je prije 25 godina Evropa svjedočila najgorem zločinu na svojoj teritoriji od Drugog svjetskog rata, kada je više od 8.000 muškaraca i dječaka muslimana ubijeno u genocidu u Srebrenici i kada je više od 20.000 žena i djece nasilno deportovano.  

- Želim da vam se još jednom pridružim u sjećanju na žrtve tih užasnih događaja i izrazim podršku porodicama preživjelih u borbi za pravdu - istakao je Johnson te dodao da veliki broj porodica još uvijek ne zna za sudbinu njihovih najmilijih.

Izrazio je ponos ulogom koju je Velika Britanija imala u zadnjih 25 godina u borbi za pravdu, uključujući rad britanskih sudija, advokata i tužilaca.

- Nastavit ćemo da radimo uz vas kako bi smo eliminisali predrasude i diskriminaciju te stvorili sigurniju budućnost sa više nade za sve - zaključio je Johnson u obraćanju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'