Bosna i Hercegovina     | 11.07.2020. 13:49 |

Kongresmenka Johnson: Srebrenica se ne smije zaboraviti

FENA Saopćenje

WASHINGTON, 11. jula (FENA) - Na dan kada se obilježava 25. godišnjica genocida koji se dogodio u Srebrenici prisjećamo se zločina koje je počinila Vojska Republike Srpske na teritoriji istočne Bosne i Hercegovine, zločine etničkog čišćenja i sistematskog ubijanja Bošnjaka, saopćeno je iz ureda kongresmenke Eddie Bernice Johnson koja predstavlja 30. kongresni okrug američke savezne države Teksas pri Zastupničkom domu SAD-a.

- Zastupnički dom s pravom je nazvao zločine koji su se dogodili u Srebrenici i druge politike agresije i etničkog čišćenja od strane srpskih snaga tokom rata u BiH kao genocid 2005., a ponovo 2015. godine. Za vrijeme mog mandata u Kongresu imala sam priliku upoznati majke dječaka i muškaraca ubijenih tokom rata i saslušala sam njihove priče - ustvrdila je Johnson.

Napomenula je da je kao dopredsjednica Kongresnog kluba prijatelja BiH pri američkom Kongresu bila svjedok tome da je BiH uspjela prevladati brojne prepreke otkako je proglasila nezavisnost.

Iako je postignut značajan napredak, preostaje još puno posla da se uradi. Mir je krhak na ovim prostorima i međunarodna zajednica mora nastaviti s naporima da Bosna i Hercegovina ostane mirna i inkluzivna zemlja, ističe se u saopćenju iz njenog ureda.

Johnson navodi da će u ponedjeljak, zajedno s predsjednikom Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, predstavnikom Eliotom Engelom iz New Yorka, predstaviti Rezoluciju u Domu u čast onima koji su izgubili živote tokom najgorih zločina na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Rezolucija je ujedno i potpora težnji bosanskog naroda za većim euroatlantskim integracijama. 

- Genocid u Srebrenici služi kao podsjetnik na posljedice koje nastaju kada međunarodna zajednica ne reagira na vojne akcije. Podržava žrtve i preživjele srebreničkog genocida i vjerujem da se ova tragedija nikada ne smije zaboraviti - kazala je ona. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom