Bosna i Hercegovina     | 11.07.2020. 19:32 |

Rouhani: Gorka tragedija Srebrenice ima mnoge lekcije i pouke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - Gorka tragedija Srebrenice, koja je tamna mrlja na licu savremene povijesti, ima mnoge lekcije i pouke i ukoliko se one dobro nauče ljudsko društvo više neće doživjeti tako strašne događaje - ocijenio je predsjednik Islamske Republike Iran Hassan Rouhani povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Rouhani podvlači da Srebrenica podučava međunarodnu zajednicu nužnosti predanosti pravdi, suzdržavanja od nasilja i osjećaja odgovornosti za odbranu prava potlačenih, te poziva cjelokupnu međunarodnu zajednicu, posebno pretenciozne sile koje za sebe tvrde da su pobornici ljudskih prava i demokratije, da se suzdrže od primjene dvostrukih standarda i da se istinski pridržavaju izvornih ljudskih vrijednosti.

- Moja malenkost vjeruje da je međunarodnoj zajednici još uvijek potrebno učenje lekcije iz tragedije u Srebrenici i sličnih događaja kako u današnjem vremenu ne bi svjedočili perfidnom, antizakonitom i jednostranom nasilničkom ponašanju pojedinih svjetskih sila, širenju okupacije nekih nelegitimnih režima i šutnji i pasivnosti drugih vlada naspram njihovih zločina - podvukao je iranski predsjednik.

Dodao je da se Islamska Republika Iran ponosi što je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Bosne i Hercegovine i što je u najtežim okolnostima, potpuno hrabro i svestrano, stala uz narod i vlasti BiH. Njen postojani pristup se i u svim posljednjim godinama bazira na podržavanju nezavisnosti, teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Bosne i Hercegovine te iskrenog suživota svih naroda koji žive u ovoj zemlji, kao i jačanja mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, saopćeno je iz Ambasade Islamske Republike Iran.

- I danas, također, ruka prijateljstva vlade i naroda Irana ispružena je prema svim liderima i građanima BiH, kao i svim državama i narodima na Balkanu, a širenje prijateljskih odnosa s lijepom zemljom Bosnom i Hercegovinom i drugim državama u ovom regionu jedan je od ciljeva vanjske politike Islamske Republike Iran - zaključio je Rouhani.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Vučić: Srbija će se suprotstaviti svjetskim silama kada je u riječ o rezoluciji o Srebrenici

Sabor Islamske zajednice podržao usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'