Bosna i Hercegovina     | 12.07.2020. 13:54 |

Svečano proslavljen sv. Nikola Tavelić u Tomislavgradu

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 12. srpnja (FENA) - Nakon devetodnevne duhovne priprave, u nedjelju je u župi sv. Mihovila u Tomislavgradu, održana tradicionalna proslava u čast sv. Nikole Tavelića i spomen na Prvi hrvatski sabor.

Središnje misno slavlje započelo je jutrošnjom svečanom procesijom tomislavgradskim ulicama s kipom sv. Nikole Tavelića, u kojoj je sudjelovalo mnoštvo uzvanika, brojnih svećenika, ministranata, kulturno-umjetničkih društava iz RH i BiH te članova Hajdučke družine "Mijat Tomić" koji su i nosili kip.

Na početku misnog slavlja pred spomen bazilikom, župnik fra Slaven Brekalo zaželio je dobrodošlicu svim uzvanicima i hodočasnicima dok je misno slavlje predvodio mons. Ratko Perić, umirovljeni mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj koji je u nadahnutoj propovijedi govorio o misijskom i mučeničkom životu, od rodnog Šibenika preko Bosne do Jeruzalema, prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca sv. Nikole Tavelića.

"Veličina sveca i svjedoka vjere poput sv. Nikole i ostale trojice njegovih sudrugova mučenika stradalih u Jeruzalemu, je u tome što pružaju ruku oproštenja i u trenutcima dok ih neprijatelji udaraju", istaknuo je biskup Perić.

Prigodne riječi zahvale na kraju misnog slavlja uputio je gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić.

Napomenuo je da su, zbog novonastale situacije, nakon 30 godina koliko se slavi sv. Nikola Tavelić u Tomislavgradu izostala kulturna događanja poput izložbi, promocija, folklora i narodnog druženja.

"Prvi put sam osjetio koliko ti kulturni dani znače za naš duvanjski kraj. Bez Dana sv. Nikole Tavelića teško je zamisliti kulturni razvoj ovoga kraja", poručio je gvardijan Ćurčić.

Inače, zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa otkazana je ovgodišnja tradicionalna kulturna manifestacija "Dani sv. Nikole Tavelića" koja se u Tomislavgradu trebala održavati od 3. do 12. srpnja, te su ove godine služene svete mise devetnice, kao i misa za poginule i umrle hrvatske branitelje na Dan Brigade kralja Tomislava (4. srpnja ) uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Izabrani najbolji sportaši i sportašice Tomislavgrada

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Upriličen prikaz korizmene baštine Imotske krajine „Sine Božji budi faljen“

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!