Stranačke aktivnosti     | 13.07.2020. 12:40 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres snažno podržava sve pojedince i društvene grupe koje se bore za vladavinu prava i ostvarenje pravde na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine i eksplicitno zagovara striktnu primjenu svih važećih propisa koji se odnose na promociju i konačno zaštitu ljudskih prava svih građana; od Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovih sloboda te brojnih domaćih propisa koji se bave ovim problemom. Napominjemo da je Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda pretpostavljena Ustavu i ukupnom domaćem zakonodavstvu Bosne i Hercegovine i predstavlja, kako samo ime kaže, minimum ljudskih prava i osnovnih sloboda koje su zajedničke za evropski prostor i dostignuti stepen civilizacije.

Povod za ovu reakciju je nedavno privođenje i lišavanje slobode građana Banjaluke na Trgu Krajine kao i ispred Policijske stanice Centar te njihovo zadržavanje u prostorijama MUP-a Republike Srpske bez prava na kontakt sa pravnim zastupnicima. Ponašanje i djelovanje predstavnika institucija Republike Srpske indicira činjenje različitih prekršaja i krivičnih djela od strane službenih lica MUP-a Republike Srpske sa ciljem zastrašivanja ovih pojedinaca koji već 27 mjeseci istrajno pružaju podršku prvenstveno roditeljima kao oštećenim stranama u slučajevima izvršenja krivičnih dijela teškog ubistva mladih osoba na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Iako ovo nije prvi slučaj ovakvog postupanja službenika MUP-a Republike Srpske na štetu ovih i ostalih pojedinaca, povod lišavanja slobode je planirano obraćanje javnosti od strane dvije osobe sa ciljem da ukažu na dosadašnji razvoj situacije i odgovornosti pojedinaca i institucija povodom krivičnog djela teškog ubistva 21-godišnjeg mladića u Banjaluci kao i ostalih sudskih postupaka protiv građana koji hrabro stoje uz roditelje ovog mladića i glasno traže da se ovaj slučaj efikasno i pravedno riješi. Ono što je nedvosmisleno je to da institucije Republike Srpske i Bosne i Hercegovine rade sve kako bi ovaj slučaj ostao neriješen tj. kako bi onemogućili ostvarenje pravde i pravičnosti u tekućim sudskim postupcima koji su derivirali iz činjenice teškog ubistva 21-godišnjeg mladića.

Stoga, Platforma za progres snažno osuđuje necivilizacijsko i protuzakonito postupanje službenika za primjenu zakona kao i ostalih pojedinaca u pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine koji krše osnovne principe demokratije i sudskih postupaka zagarantovnih važećim propisima koji su dio pravnog poretka ove države. Takođe, želimo da izrazimo snažnu podršku ovim pojedincima kao i organizacijama čiji su oni dio, a koji se bore za postizanje osnovnog cilja svih oštećenih čija su djeca ubijena, a počinioci su ostali nepoznati i posljedično se nalaze na slobodi. Ova podrška će vremenom biti veća i snažnija sve do momenta zadovoljenja pravde i konačnog sankcionisanja svih odgovornih za činjenje ili nečinjenje što predstavlja ili krivično djelo samo po sebi ili produženo krivično djelo zataškavanja krivičnog djela teških ubistava kao i onemogućavanja napredovanja istrage i izvođenje pravičnih i efikasnih sudskih postupaka u ovom i ostalim sličnim slučajevima.

Platforma za progres kao politička organizacija će, kao i ostali pojedinci/grupe/organizacije, nastaviti djelovati, dizati glas i pružati konkretnu podršku svima koji se bore protiv svake nepravde i diskriminacije sa posebnim fokusom na rješavanje slučajeva teškog ubistva mladića i djevojaka širom Bosne i Hercegovine čije istrage traju od nekoliko godina do nekoliko decenija bez konkretnog epiloga niti naznaka da će pravda ugledati svjetlost dana. Zajedničkim snagama ćemo nastaviti širiti istinu o nedemokratskim postupcima vlasti u Bosni i Hercegovini, nerješavanju brojnih teških ubistava u slučajevima kada postoje brojni dokazi koji ukazuju na počinioce i njihove pomagače te konačno demokratskim putem preuzeti odgovornost za keriranje budućnosti ove zemlje na dobrobit svih njenih građana.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo