Bosna i Hercegovina     | 13.07.2020. 15:44 |

Suđenje Arslanagiću i drugima - Provođenje materijalnih dokaza optužbe

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 13. jula (FENA) – U nastavku suđenja u predmetu Edin Arslanagić i drugi, koji se vodi u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), a čiji se akteri terete za organizirani kriminal, nastavljeno je provođenje i ulaganje u spis materijalnih dokaza optužbe.

Na samom početku pretresa braniteljica prvo i drugooptuženog, advokatica Edina Rešidović uputila je prigovor na (ne)preglednost dokaza koje je odbrana dobila na CD-u (str.34-43), navodeći kako ti dokazi nisu usaglašeni s onima kako je navedeno u optužnici.

Dodala je kako nijedan vještak nije dao spisak dokaza, te predložila da tužitelj pregleda dokaze, odnosno odstrani ono što je izvan predmeta optuženja, kako ne bi trošili vrijeme i sredstva na ono što, eventualno, nije relevantno.

Zastupnik optužbe, tužitelj Sead Kreštalica, međutim, smatra kako je provođenje tih dokaza opravdano, te da, između ostalog, treba ustanoviti da li su i zaposlenici kompanije Bosnalijek, koji nisu bili na radu, evidentirani kao korisnici toplog obroka i drugih usluga firme Brštanica, fokusirajući se iznova na poslovni odnos između farmaceutske kompanije Bosnalijek i ‘Brštanice’, odnosno fakturisane i ispostavljene količine toplih obroka.

U vezi s tim, prezentirao je putem grafoskopa veći broj tabela/spiskova – zbirnog pregleda svih uposlenika, uključujući njihovo prisustvo na radu u smislu pružanja ugostiteljskih usluga i to po sektorima u sklopu ‘Bosnalijeka’u inkriminirano vrijeme (2005-2011.), a što je bilo predmetom analiza ranije ispitanih vještaka finansijske struke.

Kreštalica je naznačio kako se radi o spiskovima koje je sačnila uprava Bosnalijeka po nalogu Finansijske policije, odnosno Kantonalnog tužiteljstva, na što je odbrana ponovno reagirala, navodeći kako se iz predočenih dokaza to ne vidi, prigovarajući u pogledu njihove zakonitosti i autentičnosti.

Na sugestiju predsjedavajuće Sudskog vijeća, sutkinje Indire Jahić da se izjasni u vezi s ovim i ranijim prigovorima odbrane, tužitelj Kreštalica je najavio kako će se o tome očitovati nakon provođenja svih materijalnih dokaza.

Zastupnik optužbe je u nastavku predočio brojne tabele/spiskove/izvještaje koji se odnose na obračun plaća uposlenika Bosnalijeka, prekovremeni i rad vikendom i praznicima, te analitičke kartice, službena putovanja i blagajničke dnevnike od 2005. i zaključno s 2008. godinom, uključujući i ugovore o radu osoba koje su bile angažirane izvan sjedišta Bosnalijeka, a kojima je, kako tužitelj navodi, obračunavan topli obrok, iako nisu mogli koristiti usluge Brštanice.

Odbrana (advokati Edina Rešidović s Senad Kreho) ostali su pri ranijim prigovorima u pogledu zakonitosti, autentičnosti i relevantnosti, ne osporavajući autentičnost dokumenata koje je Bosnalijek ovjerio, te, istovremeno, osporavajući način na koji tužitelj nastoji dokazati tužbene navode u vezi s fakturisanim i ispostavljenim (obračunatim i stvarnim brojem) toplih obroka.

Prigovor je uputila i četvrtooptužena Aida Selvić, uz opasku kako u sklopu predočenih materijalnih dokaza nema nijedna faktura za topli obrok, a po čemu je optužena po tački 1. optužnice.   

U tom je kontekstu podsjetila na nalaz i mišljenje ranije saslušanog vještaka finansijske struke Salke Sahačića koji je tvrdio suprotno, te, osporavajući vjerodostojnost njegovog nalaza, citirala dijelove transkripta (str. 27. i 28.) s ročišta od 6. marta 2019. godine.

Tim povodom reagirao je zastupnik optužbe, navodeći kako se radi o analizi koja je primjerenija završnim riječima.   

Prije ulaganja prezentiranih dokaza u sudski spis, konstatirano je kako je riječ o materijalnim dokazima koji su predočeni u obliku ovjerenih kopija.

Naime, optužnica u ovom predmetu, uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Akteri slučaja se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovanjem farmaceutske kompanije "Bosnalijek" u inkriminiranom periodu.

Optužnica ih tereti za poslovne aranžmane kojima je oštećen Bosnalijek, a optuženi pribavili višemilionsku protuzakonitu korist.

Nastavak pretresa zakazan je za 20. jula, kada bi trebalo biti nastavljeno provođenje materijalnih dokaza optužbe.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Prihvaćeno jamstvo, ukinut pritvor i određene mjere zabrane Blagojeviću i Šinikoviću

Određen pritvor Sejdiću i Bukvi osumnjičenima za neovlašteni promet narkoticima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo