Svijet

U Haagu suđenje optuženom za ratni zločin i rušenje svetišta Timbuktua u Maliju

Internet, Univerzitet u Timbuktuu iz 12 stoljeća/Foto:Arhiva

DEN HAAG, 14. jula (FENA) - Na Međunarodnom kaznenom sudu (MKS) u utorak započinje suđenje džihadisti iz Malija optuženom za rušenje svetišta Timbuktua i teroriziranje lokalnog stanovništva.

Al Hassan Ag Abdoul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmoud (42) optužen je za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, silovanje i seksualno ropstvo.

Optužbe obuhvaćaju razdoblje u kojem su islamski fundamentalisti iskoristili etnički ustanak Tuarega 2012. godine kako bi preuzeli gradove na nestabilnom sjeveru Malija.

Tužitelji Tribunala u Haagu dat će uvodnu riječ protiv čovjeka kojeg su opisali na prethodnima raspravama kao "teroristu" lokalnog stanovništva.

Odbrana i pravni zastupnici žrtava dostavit će svoje izjave naknadno, kada se predoče dokazi pred sudom, prenosi AFP.

Zbog pandemije koronavirusa neki će učesnici suđenja sudjelovati na daljinu i nije poznato hoće li Al Hassan lično biti u sudnici u Haagu.

Džihadisti koji su upali u Timbuktu, nazvan "Biser pustinje", smatrali su da su tamošnje svetišta znače idolopoklonstvo te su ih uništili buldožerima.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.