Kultura     | 14.07.2020. 14:21 |

New York i Sarajevo - Sutra prezentacija projekta 'Sami, a zajedno'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Carolyn Dorfman, koreografkinja i vlasnica plesne kompanije Carolyn Dorfman Dance iz New Yorka i Belma Čečo Bakrač, koreografkinja Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, pandemiju koronavirusa iskoristile su za online projekt "Sami, a zajedno“.

Na online platformi okupile su petnaest plesača iz svojih kompanija, te zajedno sa njima vježbale, razgovarale i stvarale.

Naziv projekta "Sami/Zajedno" ("Alone/Together") govori o tome kako su se plesači i stvaraoci u baletskoj umjetnosti osjećali i kako su doživjeli novi način rada, te kako im je zajednički rad pomogao da se ne osjećaju usamljeno, napušteno, izolovano.

Njihove scene postaju njihovi domovi, scenografija kućni namještaj, kostim - udobna trenerka, medij njihovi telefoni, laptopi i kompjuteri.

Sati koje su umjetnici proveli zajedno radeći, pomogli su im da pobjegnu od aktuelnih problema, sopstvenih razmišljanja i učinili da, koliko je bilo moguće, održe fizičku formu i kondiciju.

Svoja osjećanja o ovoj temi i saradnji kroz muziku je iskazala njujorška kompozitorka Svjetlana Bukvić, rođena u Sarajevu, te na taj način uzela učešće u projektu "Sami/Zajedno".

Premijera video projekta "Sami, a zajedno" bit će upriličena 15. jula ove godine, putem linka: https://www.facebook.com/CDorfmanDance/posts/10163863844390187 ili https://www.facebook.com/CDorfmanDance

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' na Martovskom festivalu u Beogradu

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom