Kultura     | 14.07.2020. 16:13 |

Glazbena razglednica Mostara povodom godišnjice obnove Starog mosta

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. srpnja (FENA) - Svečanost predstavljanja Glazbene razglednice Mostara u povodu obljetnica obnove Starog mosta i upisa Mostara na Listu UNESCO-a održat će se u četvrtak, 16. srpnja, na platou ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana (HDHS) Kosače s početkom u 21 sat.

Grad Mostar, kao organizator ističe kako ovom razglednicom iz Mostara šalju poruku prijateljstva i nade ne samo svojim prijateljima i UNESCO gradovima nego i svim ljudima koji, kako kažu, u ovim vremenima nisu u prilici putovati i posjetiti Mostar i vidjeti njegov Most.

"Predstavljanje Glazbene razglednice održat ćemo na platou ispred HDHS Kosače, a nakon toga bit će emitirana i na televiziji te društvenim mrežama kao i na stranicama gradova prijatelja Mostara. Ovim aktivnostima naša poruka zajedništva će, uz glazbu i slike Mostara, biti gledana širom svijeta", ističu iz Grada Mostara.

Dodaju kako je u izradi ove razglednice sudjelovalo više od 30 mostarskih umjetnika iz svijeta glazbe i filma.

"Zajedno s mostarskim umjetnicima našli smo način i u ovim teškim okolnostima obilježiti dvije navedene obljetnice, pa je tako ovaj projekt povezao MC Pavarotti, Simfonijski orkestar, Mostar Rock School, BONK Studio kao i nekoliko istaknutih pojedinaca kao što su Damir Bunoza i Mario Knezović. Ovo je čestitka našim sugrađanima u povodu obljetnica najljepših poslijeratnih događaja u Mostaru, a razglednicu ćemo osim gradovima prijateljima Mostara poslati i gradovima koji su zajedno s nama članovi svjetske asocijacije koja okuplja gradove s UNESCO baštinom (OWHC)", kazali su organizatori.

Naime, u srpnju 2004. godine svečano je obilježen završetak rekonstrukcije Staroga mosta, datum svečanosti tempiran je na dan 10. obljetnice dolaska Europske delegacije u BiH, kao jasno opredjeljenje i priznanje europske budućnosti BiH, dok su godinu dana nakon toga, odnosno u srpnju 2005. godine Stari most i stara gradska jezgra upisani na listu UNESCO-a.

"Od trenutka upisa Mostara na listu UNESCO-a naš grad je pozicioniran u svjetskim okvirima i kao takav privlačan turistima iz cijeloga svijeta. Nastojali smo svih prethodnih godina razvijati projekte i programe kojima je cilj podržati promicanje i razvoj kulturne baštine, ali i stvaranje korelacija kulturne baštine sa ostalim granama gospodarstva, posebno turizma, vodeći računa o tome da ekonomsko korištenje baštine razvijamo u pravcu njene održivosti", kazali su iz Grada Mostara.

S obzirom na epidemiološke uvjete, javno predstavljanje Glazbene razglednice organizira se uz ograničen broj uzvanika, s fokusom na djelatnike u medijima i kulturi.

"Molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde najkasnije u četvrtak, 16. srpnja, do 12 sati na mail kultura@mostar.ba. Smatramo da je obljetnicu upisa Mostara na Listu UNESCO-a, kao prvoga grada iz BiH koji je upisan na Listu svjetske baštine, danas možda više nego ikada potrebno obilježiti i ukazati na značaj vrijednosti koje baštinimo", stoji u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Anketiranje mladih u svrhu izrade Strategije za mlade Grada Mostara

MO-Redar: Aplikacija za aktivno sudjelovanje građana u očuvanju kvalitete života u Gradu Mostaru

Peticija za aktivno učešće građana u izradi Prostornog plana Mostara i HNŽ-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo