Regija     | 15.07.2020. 09:43 |

Parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji, otvorena birališta

FENA Internet

SKOPLJE, 15. srpnja (FENA) - U Sjevernoj Makedoniji danas se održavaju 10. parlamentarni izbori od osamostaljenja te zemlje, ovoga puta u posebnim uvjetima zbog epidemije koronavirusa.

Biračka mjesta otvorena su u sedam sati i na njima će birači moći glasovati do 21 sat uz obvezno nošenje maske i druge epidemiološke preporuke.

Na biračkom popisu je 1.814.263 građana s pravom glasa, a na izborima sudjeluje 1.578 kandidata iz 15 koalicija i partija.

Glavna borba očekuje se između dvije vodeće stranke - SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, a najveća partija Albanaca, DUI, prvi put izlazi sa svojim kandidatom za premijera.

U ponedeljak i utorak u Sjevernoj Makedoniji su glasale osobe zaražene virusom Covid-19, oni koji su u samoizolaciji i bolesne osobe, kao i zatvorenici i oni koji su u pritvoru.

Zbog pandemije, Državno izborno povjerenstvo u toj zemlji je napravilo posebnu proceduru za glasovanje za građane koje su zaraženi ili su u samoizolaciji.

Sjeverna Makedonije je omogućila zbog pandemije da se formiraju posebni birački odbori sastavljeni od troje zdrastvenih radnika i predstavnika političkih stranaka, kako građanima koji su zaraženi virusom korona ne bi bilo uskraćeno pravo glasa.

Na ovim izborima dijaspora neće glasati, jer se tijekom izvanrednog stanja nije prijavio dovoljan broj makedonskih državljana za glasovanje.

Prvi izbori za zastupnike u makedonskom Sobranju održani su u studenome 1990. godine, dok su posljednji održani 2016. godine.

Pored parlamentarnih izbora, u toj zemlji do sada je provedeno šest izbora za predsjednika i sedam izbora za lokalne vlasti, navodi MIA.

Makedonski građani od osamostaljivanja do danas glasali su tri puta i na referendumima - 1991. za nezavisnu državu, 2004. za novu unutrašnju teritorijalnu podijeljenost zemlje i 2018. godine za Sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke o novom imenu te zemlje.

Izbori su se trebali održati 12. travnja, ali su zbog pandemije virusa Covid-19 odgođeni za 15. srpnja.

Kao i na prethodnim izborima 2016. godine, a u skladu sa Sporazumom iz Pržina, koji je postao dio makedonskog izbornog zakona, u toj zemlji 100 dana prije izbora se bira tehnička vlada sastavljena od ministara iz redova vlasti i opozicije.

Zbog pandemije virusa Covida-19 i izvanrednog stanja u toj zemlji, mandat tehničke vlade produžen je do okončanja izbornih radnji.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Benčić (Možemo!): Za sada nije bilo razgovora s drugim strankama

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana