Bosna i Hercegovina     | 15.07.2020. 13:36 |

Armen Dželko osuđen na tri i po godine za ratovanje u Siriji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine danas je, nakon održanog pretresa za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije, izrekao presudu kojom je optuženi Armen Dželko oglašen krivim za organiziranje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom - terorizam te osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora.

U izrečenu kaznu zatvora optuženom se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to od 24.12.2019. do 21.5.2020. godine, te od 23.6.2020. godine pa nadalje.

Istovremeno, Sud je donio rješenje kojim je optuženom produžen pritvor koji po ovom rješenju može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne, a najduže do isteka trajanja izrečene kazne.

Kako je Sud utvrdio, Armen Dželko kriv je što je dana 12.2.2013. godine napustio područje Bosne i Hercegovine preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo s namjerom da se kao pripadnik terorističke organizacije "ISIL“ bori na strani tzv. Islamske države organizirane na području Sirije i Iraka.

- Optuženi je dolaskom u Siriju postao pripadnik ISIL-a, koji je svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravala da prisili legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima - saopćeno je iz Suda BiH.

Kako se nadalje navodi, u redovima te terorističke organizacije optuženi je ostao sve do decembra 2019. godine, kada se zajedno sa preostalim članovima ISIL-a u Siriji, nakon što su vojnički poraženi, predao kurdskim i savezničkim snagama na području Sirije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!