Bosna i Hercegovina     | 15.07.2020. 14:46 |

Općina Centar - Predraga Pašića niko ne tjera iz stana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Općina Centar Sarajevo raspolaže poslovnim prostorom u Ulici Koševo 14 površine 115 kvadratnih metara, koji od 1991. godine bez pravnog osnova koristi Predrag Pašić, saopćeno je iz te sarajevske općine.

Općina Centar Sarajevo je u skladu sa pravima i obavezama utvrđenim zakonom pozvala Predraga Pašića na preugovaranje zakupa predmetnih poslovnih prostorija na šta se on nije odazvao, već je prema informacijama kojima Općina raspolaže pokrenuo tužbu protiv Morica Alkalaja, izvornog vlasnika, radi utvrđivanja prava vlasništva putem dosjelosti.

Pravomoćnom i izvršnom presudom Općinskog suda u Sarajevu, tuženi Predrag Pašić je dužan Općini Centar kao tužitelju predati u posjed poslovne prostorije koje se nalaze u Ulici Koševo 14. S obzirom da Predrag Pašić nije izmirivao obaveze prema Općini, presudom je obavezan da isplati iznos od 184.000 maraka.

Općina naglašava da je Predrag Pašić sve vrijeme navedene poslovne prostorije neovlašteno izdavao u podzakup trećim licima, te da je i u presudi Općinskog suda u Sarajevu navedeno da se na ovaj način imenovani neosnovano bogatio. Prema dokumentaciji koju Općina ima u posjedu, Pašić je navedene poslovne prostorije izdavao u zakup po mjesečnoj cijeni od 2.500 KM.

Uzimajući u obzir doprinos Predraga Pašića u razvoju sporta i promociji Bosne i Hercegovine u svijetu, načelnik Nedžad Ajnadžić je u želji da se iznađe najbolje moguće rješenje za prevazilaženje ove situacije razgovorao s Pašićem, koji je ipak ostao pri svojim svojim stavovima da nema obaveza prema Općini Centar, te da će svoja prava tražiti putem suda.

Kada je u pitanju stan Pašića površine 67 kvadratnih metara čiji je stvarni vlasnik, Općina napominje da je Pravobranilaštvo Općinskom sudu podnijelo prijedlog za izvršenje presude na navedenoj nekretnini, ali nikakve radnje u ovom izvršnom postupku još nisu poduzete.

Dakle, Općina Centar Sarajevo nema namjeru Pašiću oduzeti krov nad glavom, ali s obzirom na dugovanja koja su presuđena, a u skladu sa pozitivinim zakonskim propisima, ovaj slučaj mora biti priveden kraju na način da se ispoštuju sve zakonske obaveze i sudske odluke, a imenovani je dužan kao i svaki drugi građanin da u skladu sa obavezama utvrđenim sudskom presudom te obaveze na odgovarajući način i izvrši.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom