Bosna i Hercegovina     | 15.07.2020. 15:38 |

Općina Centar- Produžen rok za iskazivanje interesa za gradnju podzemnih garaža

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Općina Centar je saopćila da će javni poziv za potencijalne privatne investitore u vezi izgradnje javnih podzemnih garaža, nakon produženja roka za iskazivanje interesa, biti otvoren do 15. augusta ove godine.  

Općina Centar je 22. aprila ove godine raspisala javni poziv za potencijalne privatne investitore, odnosno privatne kompanije, da pismom namjere iskažu interes da svojim finansijskim sredstvima učestvuju u realizaciji projekata izgradnje javnih podzemnih garaža na području općine Centar Sarajevo, a na zemljištu čiji je vlasnik ta općina.

- U tom smislu, a u skladu s regulacionim planovima koje je donijelo Općinsko vijeće, Općina intenzivno priprema projektnu dokumentaciju, te će sukcesivno, nakon kompletiranja potrebne dokumentacije, objavljivati javni natječaj za izbor najpovoljnijeg partnera za izgradnju svake javne podzemne garaže pojedinačno – navode iz Općine Centar.

Cilj realizacije ovih projekata je, prije svega, da se u značajnoj mjeri riješi ogroman problem nedostatka javnih parking mjesta na području općine, gdje je koncentracija najvećeg broja institucija i organizacija iz svih oblasti rada sa više od 40.000 uposlenih osoba.

Općina očekuje da će se zainteresirani investitori, u pismu namjere, izjasniti da li žele isključivo svojim sredstvima u cijelosti finansirati izgradnju javnih podzemnih garaža ili zajedničkim ulaganjem sa Općinom po nekom od modela javno-privatnog partnerstva.

U bilo kojem aranžmanu Općina Centar Sarajevo ostaje vlasnik zemljišta na kojem će se graditi javne podzemne garaže, a investitor će po osnovu ulaganja dugoročno koristiti izgrađeni objekat na komercijalnoj osnovi, kako bi s poslovnog aspekta valorizirao svoja finansijska ulaganja, izvršio povrat uloženih sredstava i ostvario profit .

- Javni poziv će nakon produženja roka biti otvoren do 15. augusta ove godine – saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Općina Prozor-Rama objavila javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'