Regija     | 16.07.2020. 07:44 |

Dodjelom nagrada danas se završava prvi 'Balkathon'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Prvi regionalni "Balkathon" se završava danas - 16. jula, kada će na završnoj online sesiji biti odabrana tri najbolja inovativna digitalna rješenja od ukupno 88 prijava pristiglih sa zapadnog Balkana. 

Devet finalista, po tri iz kategorija pametnog turizma, platforme za digitalno učenje i rješenja za plaćanje putem interneta, predstavit će svoje radove stručnim žirijima. Najbolje rješenje iz svake kategorije bit će nagrađeno s 10.000 eura, za razradu svojih ideja za praktičnu primjenu, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju. 

Završnu ceremoniju će otvoriti generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu i šef Odjela za regionalnu saradnju za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Colin Wolfe. 

Takmičarski dio sesije će obuhvatati predstavljanje članova žirija, kao i izlaganja finalista iz svake kategorije, nakon čega slijedi glasanje za najbolja inovativna rješenja. 

Nagrade će učesnicima dodijeliti generalna sekretarka Bregu i direktorica za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera.

Cijela završna ceremonija prenosit će se uživo na You Tube kanalu and Facebook stranici Vijeća za regionalnu saradnju od 15 do 17.45 sati. 

Odabir finalista od ukupno 88 pristiglih prijava će, također, biti održan danas od 8.00 do 12.00 sati, a Vijeće za regionalnu saradnju će na svojim kanalima na društvenim mrežama, odnosno na Instagramu, Facebooku i Twitteru objavljivati najnovije informacije u procesu odabira finalista. 

Cilj prvog izdanja Balkathona, koji je organiziralo Vijeće za regionalnu saradnju, a podržala Evropska unija, je da postane godišnje, regionalno konkurentno takmičenje na kome će se okupljati inovativni talenti sa zapadnog Balkana i smišljati nove ideje i rješenja za digitalno doba.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom