Svijet     | 16.07.2020. 08:54 |

Filipinski predsjednik Duterte razmatra ponovno nametanje karantinskih mjera

FENA Internet

MANILA, 16. jula (FENA) - Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte mogao bi ponovno nametnuti stroga karantinska ograničenja u glavnom gradu Manili uslijed novog rasta koronavirusnih infekcija i smrtnih slučajeva, izjavio je u četvrtak njegov glasnogovornik.

U kasnim noćnim sastancima s međuagencijskom radnom grupom Covid-19 u srijedu, zdravstveni stručnjaci preporučili su da se javni prijevoz,  uredi, restorani i komercijalne trgovine ponovo zatvore u Manili, rekao je glasnogovornik predsjednika Harry Roque, prenosi dpa.

Predsjednik se u početku složio, ali su se žalili čelnici metroa Manile i obećali da će pojačati mjere zaštite putnika.

Roque je rekao da se Duterte složio da u sljedeća dvije sedmice metro Manile ne stavi pod stroži protokol, nazvan modificirani poboljšani karantin u zajednici (MECQ).

Ali je dodao da ako se širenje Covid-19 ne uspori, moguće je da se ponovno nakon dvije sedmice obustavi metro saobraćaj.

U srijedu je filipinsko Ministarstvo zdravlja objavilo kako je ukupni broj potvrđenih slučajeva koronavirusa  58.850, a 1.614 oboljelih  je umrlo. Skoro 50 posto zaraženih i 57 posto smrtnih slučajeva su prijenosi iz metroa Manile.

Od 1. juna filipinska vlada je ublažila restriktivne mjere uvedene na najmnogoljudnijem otoku Luzonu, koji obuhvaća Manilu, te u drugim područjima visokog rizika.

Javni prijevoz je ostao u ograničenom kapacitetu, dok su trgovački centri, kozmetički i frizerski saloni, restorani, privatni uredi i crkve otvorene, ali u manjem obimu rada.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pod klizištem u Filipinima zatrpana dva autobusa s najmaje 11 ljudi

Jedna osoba poginula, deseci povrijeđeni i zgrade oštećene u potresu na Filipinima

Filipini i Australija potpisali sporazum o strateškom partnerstvu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana