Bosna i Hercegovina     | 16.07.2020. 09:21 |

Američki tužilac pomaže borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo

FENA Internet

SARAJEVO, 16. jula (FENA) n- Bivši američki tužilac Eric Larson stigao je u Sarajevo, saznaje „Dnevni avaz" iz izvora bliskih Vladi Kantona Sarajevo. Larson je bivši savjetnik u Ambasadi SAD u Crnoj Gori, a u BiH je došao kako bi postao član Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo.

Kako saznaje "Avaz", naredne sedmice će Ured zvanično predstaviti Larsona. Ured za borbu protiv korupcije smatra Larsonov dolazak kao vid podrške koju Ambasada SAD daje Uredu i Kantonu Sarajevo. On će obavljati poslove višeg savjetnika za borbu protiv korupcije u KS. Šef ovog ureda Erdoan Kafedžić rekao je da će Larson 22. jula stupiti na dužnost i da se čeka oprema iz Američke ambasade za njegove prostorije, nakon čega se očekuju rezultate njegovog rada.

Prije dolaska u Crnu Goru u decembru 2013. godine on je radio u misiji EULEX-a u Prištini, na Kosovu, kao međunarodni tužilac u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine i Specijalnom odjeljenju za organizirani kriminal i korupciju.

Radio je i u Odjeljenju za borbu protiv kriminala i korupcije Ureda visokog predstavnika.

Larson je bio angažiran u Ujedinjenim narodima kao stalni istraživač Ureda za usluge internog nadzora u Republici Kongo i kao stručnjak za prevenciju zločina UNODC u Austriji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ukrajina odobrila imenovanje novog čelnika abtikorupcijske agencije

U Sarajevu regionalna konferencija 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije'

Aggeler: Fabriciranje prijetnje omogućava korupciju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom