Bosna i Hercegovina     | 16.07.2020. 10:20 |

Podignuta optužnica za nezakonit promet duhana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Osmana Haskovića, rođenog 1972. godine u Bijelom Polju, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, tokom aprila ove godine, zatečen da je na prodajnom mjestu koje je koristio na pijaci u naselju Stup, prometovao oko 121 kilogram rezanog duhana bez akciznih markica, kao i 170 kutija cigareta, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedene duhanske prerađevine, bez plaćenih akciza i prateće dokumentacije, otkrivene su prilikom kontrole koju su provele ovlaštene službene osobe Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Iznos akciznih davanja za kilogram rezanog duhana iznosi 121,70  KM, te se nezakonitim prometovanjem velikih količina duhana nanosi šteta budžetu Bosne i Hercegovine, a počinioci krivičnih djela stiču velike iznose nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi da je optuženi nezakonito prometovao akciznim proizvodima za koja nisu plaćana akcizna davanja, te je na taj način oštetio budžet i sve građane BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Akcija 'Piramida' - Borba protiv organizovanog krijumčarenja više od 600 ilegalnih migranata

Delić: Zaštititi žrtave ratnog silovanja od svih oblika uznemiravanja

Predložen pritvor za Edina Podgoru osumnjičenog za krivično djelo terorizma

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta