Svijet     | 16.07.2020. 10:40 |

Pompeo: Neće biti samita Trumpa i Kima prije američkih izbora

FENA Internet

SEUL, 16. jula (FENA) -  Američki državni sekretar Mike Pompeo odbacio je mogućnost održavanja još jednog samita između predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una prije američkih predsjedničkih izbora, rekavši da se Trump želi angažirati po tom pitanju samo ukoliko postoji perspektiva stvarnog napretka.

Južnokorejski  predsjednik Moon Jae-in, koji je pozvao na održavanje novog sastanka Trumpa i Kima uoči izbora u novembru, danas je priznao da su odnosi između SAD i Sjeverne Koreje poput „hodanja po ledu“ nakon dvije godine u kojima su održani samiti s velikim publicitetom, ali sa slabim rezultatima.

Tokom govora u parlamentu, Moon je zatražio od Sjeverne Koreje da se vrati međukorejskom dijalogu, koji je također zakočen, i pozvao je južnokorejske poslanike da podrže vladinu politiku u cilju oživljavanja prekogranične saradnje. On nije direktno pomenuo mogućnost razgovora između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Pompeovi komentari tokom foruma u Washingtonu u srijedu uslijedili su nakon ponavljanih sjevernokorejskih izjava u kojima se insistira da Pyongyang neće davati poklone Trumpu samitima s visokim publicitetom koje bi mogao iskoristiti kao svoje vanjskopolitičko ostvarenje i kada Sjever zauzvrat nije značajnije nagrađen.

-  Sjeverni Korejci davali su nam pomiješane signale, ali je istina da predsjednik Trump samo želi da se angažuje u samitu za koji vjerujemo da bi mogao polučiti stvarni napredak koji je začet u Singapuru – izjavio je Pompo, misleći na prvi samit Trumpa i Kima u junu 2018., prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta