Bosna i Hercegovina     | 16.07.2020. 12:56 |

Podnesen zahtjev za razrješenje Đokića

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 16.jula (FENA) – Organizacije civilnog društva iz BiH podnijele su danas zvanični zahtjev predsjednici, premijeru i predsjedniku Narodne skupštine RS za hitno razrješenje Petra Đokića sa funkcije ministra energetike i rudarstva RS, zbog, kako navode u saopćenju, „nezakonitog, neodgovornog i nedostojnog obnašanja funkcije člana entitetske vlade“.

Apel za ostavkom Petra Đokića uputio je prošle sedmice Centar za životnu sredinu nakon sjednice Narodne skupštine RS, na kojoj nisu usvojeni zaključci o uvođenju moratorijuma na male hidroelektrane (MHE).

- Ministarstvo energetike i rudarstva RS, koje prevodi Đokić, od početka njegovog mandata, 2014. godine, omogućilo je gradnju desetina MHE koje za sobom ostavljaju pustoš: devastirana i suha riječna korita, posječene šume, pomor živog svijeta, kao i ograničenja korištenja vode od strane lokalnih zajednica – navodi se u saopćenju iz Centra za životnu sredinu, koje je potpisalo 20 organizacija civilnog društva. 

Navode primjer jednog od tih, kako tvrde, štetnih projekata.

- Jedan od takvih štetnih projekata omogućen je i kompaniji ministrovog službenog vozača, gdje Đokić nije oklijevao ni naknadno izdavati dokumente kao pokriće za bespravnu gradnju. Tokom vanrednog stanja, usljed pandemije otpočinje gradnja male hidroelektrane na rijeci Bjelavi bez neophodnih dozvola. Na dan protesta lokalnog stanovništva iz tog kraja, skoro mjesec dana od otpočinjanja devastirajućih radova, ministar Đokić brzopotezno potpisuje rješenje za ‘detaljna geološka istraživanja’, što je pokušaj legalizacije potpuno nezakonitih radova investitora – tvrdi se u saopćenju ekoloških udruženja.

Istovremeno, Ministarstvo u mandatu ministra Đokića, kako dodaju, ukida podsticaje samo za vjetroelektrane i time favorizuje hidroelektrane.

- Ta odluka je direktan udar na budućnost energetike na ovim prostorima - čini nas dugoročno zavisnim od uglja odnosno termoelektrana, a istovremeno podržava uništavanje rijeka hidroenergetskim projektima.

Sve ovo uveliko finansira stanovništvo i privreda Republike Srpske preko računa za utrošenu električnu energiju. Prosječna porodica plati oko 30 KM godišnje na ime naknade za obnovljive izvore energije, koje u najvećoj mjeri završavaju u džepovima investitora u MHE. To znači da umjesto školskog pribora za djecu, finansiramo bogaćenje nekolicine tajkuna – navode ekolozi.

Za spašavanje naših rijeka potrebno je, smatraju, više od ostavke jednog ministra.

-Narodna skupština RS je bila na korak od istorijske odluke – da posluša glas naroda i jednom za sva vremena zabrani izgradnju malih hidroelektrana - navodi se u saopćenju 20 organizacija civilnog društva.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Varadkar najavio ostavku s pozicije irskog premijera

Načelnik Generalštaba danske vojske podnio ostavku

Sjeverna Makedonija: Premijer Kovačevski podnosi ostavku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo