Bosna i Hercegovina     | 16.07.2020. 13:05 |

Cvijanović razgovarala s povratnicima u Unsko-sanski kanton

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 16.jula (FENA) - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas s delegacijom Udruženja „Povratnici“ Unsko-sanskog kantona o položaju srpskog naroda u Federaciji BiH, s posebnim akcentom na izazove s kojima se suočava povratnička populacija u tom kantonu.

-Cvijanović je izrazila zabrinutost činjenicom da povratnička populacija u Unsko-sanskom kantonu trpi veliki pritisak migrantske krize u BiH, te naglasila da to dodatno otežava položaj povratnika na tom području - saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću entitetske predsjednice.

Dala je podršku aktivnostima Udruženja “Povratnici“, te istakla da je obaveza institucija RS da, poštujući Dejtonski sporazum, vode računa o pripadnicima srpskog naroda koji žive u Federaciji BiH.

Cvijanović je podržala inicijativu da se povratnicima u Unsko–sanskom kantonu omogući liječenje u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, te da se iz budžeta tog bh. entiteta izdvoje sredstva za stipendiranje studenata iz povratničkih porodica koji žive na teritoriji Federacije BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hurtić: Država mora garantirati sigurnost povratnicima u cijeloj BiH (VIDEO)

USK putem Ureda za borbu protiv korupcije uskoro počinje provjeru imovine političara

Isak od Karana zatražio je da poduzme mjere iz svoje nadležnosti koje se odnose na zaštitu povratnika u RS

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana