Kultura     | 16.07.2020. 13:32 |

Online priča o Staroj džamiji u Gornjoj mahali u Seonici

FENA Saopćenje

KONJIC, 16. srpnja (FENA) - U okviru "Konjičkog kulturnog ljeta 2020", Narodni univerzitet Konjic predstavlja online priču o nacionalnom spomeniku "Stara džamija u Gornjoj mahali u Seonici".

"Priču donosimo kroz kratku povijest i crtez akademskog grafičara Dine Džumhura", priopćili su iz Narodnog univerziteta Konjic.

Naime, u Seonici se nalaze dvije džamije, u Donjoj i Gornjoj mahali. Postojali su i mekteb i tekija nakšibendijskog reda. Mekteb se nalazio pri vrhu Donje mahale. Ne zna se točno kada je izgrađen, niti kada je napušten. Tekija je sagrađena oko 1833.godine i koristila se sve do 1912. godine. To je zadužbina šejha Osman Nuri Begete.

Za razliku od Donjomahalske, pisanih podataka o vremenu gradnje Stare džamije u Seonici (u Gornjoj mahali) nema. Prema pisanju Hivzije Hasandedića, džamija je sagrađena 1880.godine. Džamija je zadužbina izvjesne Bege (Begajete) Begeta, kćeri Omer-begove a udove Muharema Buturovića, koja je za izdržavanje džamije uvakufila čiftluk Bjelovčine kod Konjica i Podine u Seonici. Prvi mutevelija njenog vakufa bio je njen brat Osman Nuri, a prvi imam džamije bratić, Muhammed efendija. Džamija je zatvorena 1920.godine i danas je u ruševnom stanju.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je u svibnju 2006.godine ovu džamiju proglasila nacionalnim spomenikom zbog njezine tradicionalne vrijednosti i značaja za identitet grupe ljudi, kao i izuzetne ambijentalne, umjetničke i estetske vrijednosti objekta. Općina Konjic je u 2007.godini, zajedno sa nadležnim ministarstvom, poduzela aktivnosti na restauraciji ovog spomenika. Federalni zavod za zaštitu spomenika kulture je izradio projekt rekonstrukcije spomenika i u tijeku su daljnje aktivnosti, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dokumentarnim filmom 'Slike iz života bh filma' bit će otvoren program AJB DOC@KONJIC

Filmski program na Konjičkom kulturnom ljetu

Zavičajni muzej u Konjicu predstavlja slikara Lazara Drljaču

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta