Bosna i Hercegovina     | 16.07.2020. 16:31 |

Beč promovira ambalažu za višekratnu upotrebu

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEČ, 16. jula (FENA) - Prepunjene kante za vrijeme korona krize su nam pokazale koliko otpadaka mi u stvari proizvodimo. Putem inicijative "Wenigermist" (manje smeća) Beč objavljuje savjete za izbjegavanje pakovanja za jednokratnu upotrebu i na taj način dodatno pospješuje efikasno upravljanje otpadom.

Trošak sirovina i energije za proizvodnju ambalaže za jednokratnu upotrebu je previsok u odnosu na njen kratki životni vijek.

- Srećom, danas postoji mnoštvo načina kako izbjeći pakovanja u svakodnevnom životu. Među najvažnija pomagala spadaju na primjer mrežice za višekratnu upotrebu. Njih možete koristiti prilikom kupovine povrća, voća ili peciva, a kroz mrežice se na kasi jasno vide sadržaj i količina - saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo – Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kako se nadalje navodi, "tu su i naši vjerni prijatelji cekeri i druge platnene vrećice, koje u posljednje vrijeme sve češće viđamo. Pogodni su za kupovinu hljeba, ali i tjestenine i riže. Transportne kutije od čvrste plastike ili stakla su savršene za kupovinu mliječnih i mesnih proizvoda, a njihova stalna upotreba olakšava i raspored u frižideru".

Bečki supermarketi su stoga u svoju ponudu uvrstili višekratnu ambalažu i namirnice u rinfuzi.

Inicijativa "Wenigermist.at" na društvenim mrežama redovno objavljuje savjete za život sa manje ambalaže, a na zvaničnoj webstranici i popis supermarketa, u kojima je moguća kupovina na ovaj način.

- U Austriji svake godine nastane oko 1,4 miliona tona plastike, a u Evropskoj Uniji oko 25 miliona tona. Neke od mjera za smanjenje zagađenja se ogledaju u dalekosežnoj promociji reciklaže, ali u konkretnim zabranama, kao na primjer zabrani plastičnih slamki i jednokratnog pribora za jelo. Pored toga, od 2020. godine u Austriji važi zabrana upotrebe mikro plastike u kozmetičkim i higijenskim proizvodima, kao i zabrana plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu - navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom