Kultura     | 16.07.2020. 21:56 |

Glazbenom razglednicom Mostara obilježena godišnjica obnove Starog mosta

FENA Denis Leko

MOSTAR, 16. srpnja (FENA) - Svečanost predstavljanja Glazbene razglednice Mostara u povodu obljetnica obnove Starog mosta i upisa Mostara na Listu UNESCO-a, a u čijoj izradi je sudjelovalo više od 30 mostarskih umjetnika iz svijeta glazbe i filma, održana je u četvrtak na platou ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je cilj poslati ovu razglednicu u svijet kako bi se skrenula pozornost na grad Mostar.

- Želimo također skrenuti pozornost na 15. godišnjicu otkako smo na listi svjetske kulturne baštine kao i na 16. obljetnicu obnovljenog Starog mosta i stare gradske jezgre. S ovom razglednicom želimo postići da se Mostar ne zaboravi - istaknuo je Bešlić.

Naveo je kako se po svim predviđanjima i pokazateljima očekivalo kako će 2020. godina za Mostar biti najbolja turistička sezona ikada.

- Dogodilo se ovo što se dogodilo, covid-19 zaustavio je život na cijeloj planeti i danas, od jednog turističkog grada, mi smo još jedan grad u svijetu koji se bori protiv ove pandemije, koji traži rješenja za ekonomski oporavak i pokušava preživjeti sve ove poteškoće. Uvjeren sam kako ćemo ovom razglednicom poslati pozitivne poruke u svijet, razglednicom koja je također i poziv za dolazak u Mostar. Vjerujem da će, kad se otvore granice, onaj dio godine koji bude sa smanjenom prisutnošću koronavirusa ipak dovesti do oporavka ekonomije u našem gradu i cijeloj Bosni i Hercegovini - naveo je Bešlić.

Dirigent Simfonijskog orkestra Mostar Damir Bunoza aranžirao je pjesmu "Hercegovina" mostarskog benda Zoster koja se provlači kroz Glazbenu razglednicu Mostara.

- Inače za ovu obljetnicu bude organiziran koncert simfonijskog orkestra, mostarske rock škole i neke zvijezde, ali zbog cijele situacije s koronavirusom to nismo mogli realizirati, ali smo našli načina da i ove godine obilježimo ove važne godišnjice. Aranžirao sam pjesmu "Hercegovina", otišao s umjetnicima i sviračima u studio gdje se sve snimalo uživo. Pjesma, koja je inače jednostavna, obrađena je na totalno drugačiji način u jako zanimljivom aranžmanu, s drugačijim ritmovima, pojavljuju se i gudači i puhači, udaraljke i mnogi drugi instrumenti i jako sam zadovoljan kako je sve to ispalo. Ovom razglednicom poslat ćemo jednu lijepu čestitku UNESCO-u iz Mostara koja će pokazati da Mostar i dalje živi, da ima svoje umjetnike i da radi i u vrijeme pandemije koronavirusa - istaknuo je Bunoza.

Organizator ovog događaja bio je Grad Mostar, a projekt izrade ove razglednice povezao je MC Pavarotti, Simfonijski orkestar, Mostar Rock School, BONK Studio kao i nekoliko istaknutih pojedinaca kao što su Mario Knezović i spomenuti Damir Bunoza.

Organizatori su istaknuli kako će razglednicu osim gradovima prijateljima Mostara poslati i gradovima koji su zajedno s Mostarom članovi svjetske asocijacije koja okuplja gradove s UNESCO baštinom (OWHC) nakon čega će ona biti emitirana na njihovim stranicama, kao i na televiziji i društvenim mrežama.

Naime, u srpnju 2004. godine svečano je obilježen završetak rekonstrukcije Staroga mosta, datum svečanosti tempiran je na dan 10. obljetnice dolaska Europske delegacije u BiH kao jasno opredjeljenje i priznanje europske budućnosti BiH, dok su godinu dana nakon toga, odnosno u srpnju 2005. godine Stari most i stara gradska jezgra upisani na listu UNESCO-a.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Grad Mostar organizira akciju čišćenja 'malih stepenica'

Anketiranje mladih u svrhu izrade Strategije za mlade Grada Mostara

MO-Redar: Aplikacija za aktivno sudjelovanje građana u očuvanju kvalitete života u Gradu Mostaru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta