Kultura     | 17.07.2020. 13:13 |

Uspješna sezona HNK Mostar unatoč koronakrizi

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. srpnja (FENA) - Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru privelo je kraju jubilarnu, 25. kazališnu sezonu koja je unatoč koronakrizi jedna od uspješnijih sezona.

Premijerno je izvedeno 5 predstava, čime je repertoar u sezoni 2019./2020. zaokružen s 15 predstava. Od ovoga broja, 12 predstava je u ranijim godinama nastupilo na raznim festivalima, a 6 je nagrađeno s 21 nagradom.

Dvadesetpeti rođendan obilježen je 22. rujna 2019. godine premijerom predstave "Kraljevo", nastale po tekstu Miroslava Krleže u režiji Ivana Lea Leme. Uz "Kraljevo", premijerno je izvedeno još četiri predstave i to dokumentarno-glazbeni pastoral prema tekstu fra Šimuna Šite Ćorića "Didak – svjetlost iz Hercegovine", u režiji Ivana Lea Leme, "Što te nema", u režiji Erola Kadića, prema tekstu Marijane Aracki te u koprodukciji s Narodnim pozorištem u Mostaru i Narodnim pozorištem Republike Srpske u Banjoj Luci. Te predstave "Identitluk", po motivima knjige Amina Maaloufa "U ime identitea", u režiji Tanje Miletić Oručević i u koprodukciji s Narodnim pozorištem u Mostaru i Studijem za izvedbene umjetnosti u Mostaru i "Spremni", po tekstu Kristine Gavran i u režiji Jelene Kordić Kuret.

Posljednja predstava, u produkcijskom smislu, može se smatrati punokrvnom mostarskom predstavom jer je nastala suradnjom autorskog tima HNK Mostar i vanjskih suradnika s mostarskom adresom i međunarodnim autorskim uspjesima. Pored toga, riječ je o prvoj predstavi u Bosni i Hercegovini koja je započeta i premijerno izvedena u koronakrizi.

Upriličena je i promocija monografije "25 godina HNK Mostar", koja sadrži sve teatrološke podatke o kazalištu, kao i tekstove o prošlosti i budućnosti kazališta. Monografiju u pdf formatu moguće je besplatno preuzeti na stranici www.hnkmostar.ba.

U vremenu karantene HNK Mostar nastojao je održati kontakt s publikom kroz projekt prikazivanja predstava online na YouTube i Vimeo kanalima, a pored toga, pokrenut je i projekt "Kazališni vremeplov" s naglaskom na događaje važne za HNK Mostar.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru kreće s novom sezonom potkraj kolovoza. Predstava "Identitluk" gostuje 30. kolovoza 2020. na 39. Kazališnim/Pozorišnim igrama u Jajcu, a 27. rujna na 17. međunarodnom festivalu komedije "Mostarska liska". Ista predstava će u listopadu ove godine biti izvedena na 30. Marulićevim danima u Splitu. HNK Mostar nastupit će s predstavom "O ljubavi" na Fringe festivalu u Edinbourghu, ali još nije poznat datum održavanja ovoga prestižnog i najvećeg svjetskog umjetničkog festivala.

U koprodukciji sa SARTR-om, u rujnu započinje i rad na predstavi „Anđeo uništenja“, po tekstu Elfriede Jelinek i u režiji austrijske redateljice Sabine Mitterecker.

"I jubilarna, 25. sezona pokazala je da smo i hrvatsko i mostarsko i bosanskohercegovačko kazalište. Nadam se kako će sezone koje slijede pokazati da se s pravom možemo smatrati i europskim kazalištem", kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja, priopćeno je iz te kulturne ustanove.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Uspješna predsezona u Međugorju, Amerikanci se vratili u velikom broju

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta