Bosna i Hercegovina     | 17.07.2020. 15:26 |

Podignuta optužnica protiv Ukrajinca zbog krijumčarenja ilegalnih migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Podignuta je optužnica protiv držljavljanina Ukrajine Ruvyma Hlabetsa (1998.) zbog krijumčarenja ilegalnih migranata.

Optuženica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine, a Hlabetsa tereti za krijumčarenje i transport osam migranata preko teritorije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju navodi u optužnici da je Hlabets, rođen 1998. godine u Rivine, Ukrajina, koncem aprila ove godine preuzeo navedenih osam migranata - tri Afganistanca i pet Pakistanaca, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu i nisu ispunjavali uvjete za zakonit boravak i kretanje u BiH.

Protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organizovanog kriminiala, optuženi je preuzeo migrante u mjestu Lug, općina Prozor Rama, u vozilo koje je iznajmio, kako bi ih povezao u pravcu Bihaća, ali ga je spriječila policijska patrola u Prozor Rami zaustavivši vozilo i onemogućivši dalji transport migranata.

Optuženica Hlabetsa tereti da je prevozio krijumčarene osobe u Bosni i Hercegovini, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime je počinio kazneno djelo Krijumčarenje osoba iz članka 189. stav 2. u vezi sa stavom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom