Bosna i Hercegovina     | 17.07.2020. 16:02 |

Tužilaštvo BiH - Podignuta optužnica za Almira i Nasira Dautovića iz Gradačca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) – Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Almira (1985) i Nasira (1957) Dautovića iz Gradačca, državljani BiH, za krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe.

Prema navodima optužnice, optuženi se terete da su radi sticanja protivpravne imovinske koristi, u namjeri dalje prodaje, neovlašteno se bavili nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, odnosno, nezakonito skladištili duhan u privatnim i poslovnim prostorijama koje su koristili, kao i u teretnom motornom vozilu, a za koje su znali da nisu registrovani za tu namjenu u skladu sa zakonom.

Navedeni duhan su, suprotno zakonskim propisima, nezakonito nabavili te namjeravali dalje prometovati njima poznatim kupcima, a za koji duhan nisu posjedovali nikakvu dokumentaciju, odnosno koji nije obilježen akciznim markicama.

Prilikom izvršenih pretresa pronađen je duhan u količini od oko 620,8 kg, a na navedeni način optuženi su pribavili novčanu korist u većem iznosu, u vidu neplaćenih indirektnih poreza i akciza na štetu budžeta BiH.

Također, optuženi se terete da su u poslovnim prostorijama i pripadajućem magacinu na Arizona pijaci u Brčko distriktu BiH, u vlasništvu optuženog Dautović Almira, neovlašteno uskladištili veliku količinu prehrambenih artikala i energetskog pića, a za koje nisu imali propisanu dokumentaciju o porijeklu robe i plaćenom porezu.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. i krivično djelo nedozvoljeno skladištenje robe iz člana 210b. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakona BiH, a sve u vezi sa članom 26. i 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana